Oma's lapjes

Toen ik onlangs met de nieuwe Libelle thuiskwam, trof ik in het artikel 'licht op groen' de gehaakte oma's lapjes aan. Zij hadden ze lichtgroen geverfd en de randen iets donkerder. Laat dit nu net iets zijn dat ik al jaren geleden gedaan had, maar dan in verschillende tinten. Toen mijn schoonmoeder gestorven was, troffen wij verschillende gehaakte en gebreide onderleggertjes aan. De meesten zaten verstopt in een schuif. Ik trof zelfs nog het mooie garen aan waarin ze deze had gemaakt. Deze napjes dienden vroeger om op de kast te leggen met een vaas of een lamp op. Ik denk dat de oudere generatie dit zeker nog weet. Ik dacht, ik gooi ze niet weg, zal eens nadenken wat ik daar kan mee aanvangen. Zo kwam ik op het idee om er een aantal blauw te spuiten voor een Griekse avond, nadien volgden roze en groen voor een Russische avond en last but not least, geel voor een Mexicaanse avond. Ik verfde deze echter gewoon met een spuitbus verf, niet met textielverf en toch behielden ze hun soepelheid. In de meeste van deze landen die ik opnoemde gebruiken de mensen deze kantjes nog volop ter decoratie van hun woningen. Dit is een fantastische up-cycling!


Reacties