Millefeuilles van geitenkaas, aardbei en komkommer

Is dit een voorgerechtje, een dessert of een kaasgerechtje? Rachel Khoo -waar we onze inspiratie haalden- laat dit ook in het midden. Het is een verfrissend gerechtje door het zoutige van de geitenkaas, de frisse en knapperige komkommer en de zoete aardbeien. Om het even hoe je dit rangschikt, het loont de moeite om dit eens uit te proberen.


Ingrediënten:
Voor 6 stuks

- 6 el boter
- 2 el vloeibare honing
- 4 vellen filodeeg (ca 48 x 22 cm)
- geitenkaasstammetje van 250g, verkruimeld
- 20 basilicumblaadjes
- 1 grote komkommer
- 2 el witte balosamicoazijn (ik gebruikte donkere)
- 200 g rijpe stevige aardbeien, in plakjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C. Smelt de boter en 1 eetlepel honing in een kleine pan. Leg een vel filodeeg met de lange zijde naar je toe op het werkvlak. Bestrijk het met het boter-honing mengsel.

Strooi er 100 g geitenkaas over en leg er dan 10 basilicumblaadjes op. Bedenk dat het deeg in 10 rechthoekjes wordt gesneden en dat er een blaadje in elk stukje moet zitten. Leg ze dus in 2 rijen van 5 neer. Leg er een tweede vel deeg op en bestrijk dit met de boter en honing. Snijd het in de lengte in tweeën en dan in 10 rechthoeken. Leg deze op een bakplaat. Herhaal dit met de resterende filovellen (houd de laatste 50 g kaas apart). Bak het deeg 10 minuten, of tot het licht goudbruin is.

Maak intussen met een dunschiller lange komkommerlinten (gooi het zachte binnenste met de zaden weg). Meng de resterende honing met de balsamicoazijn en schep hier de komkommerlinten, plakjes aardbei en resterende geitenkaas door.

Leg vlak voor het serveren een deegrechthoek op elk bord en verdeel er wat salade over. Leg hier een tweede deeglaag op, nog wat salade en een laatste deeglaag. Heerhaal dit voor nog 5 porties. Er zullen 2 deegrechthoeken overblijven, die je als crackers kunt eten.

Smakelijk!

Reacties