Chocoladekoekje met citroencrème

Ons vierde gerechtje voor deze week is een gebakje. Het is een ultrafijn chocoladedeegje met bovenop een lekkere citroencrème. Wij werkten het geheel af met een aardbei. Maar je kan ook een variatie van lekker zomerfruit gebruiken, zoals aalbessen, framboos, blauwe bosbes en braambes. Persoonlijk denk ik dat ze nog schattiger zouden ogen als je ze iets kleiner maakt. Misschien 4 op 4 cm snijden, en over een kleine muffingvorm afbakken. Alléé dit is mijn gedacht. Dit doet niets af aan de smaak. Chocolade en aardbei gaan héél goed samen. 

                            
Ingrediënten:
Voor ongeveer 25 stuks

Citroencrème
- 75 g citroensap (2 stuks)
- 90 g poedersuiker
- 6 eierdooiers
- 60 g suiker
- 40 g boter

Chocoladekoekje
- 75 g zachte boter
- 75 g poedersuiker
- snuifje zout
- vanille naar smaak
- 1 eierdooier
- 140 g bloem
- 10 g cacaopoeder

Werkwijze:
Meng voor de citroencrème alle ingrediënten met uitzondering van de boter en breng geleidelijk aan de kook in de magnetron (op het vuur lukt dit ook).
Voeg de boter in stukjes toe en breng weer aan de kook. Dit proces verloopt in ongeveer 3 à 4 minuten. Giet de citroencrème onmiddellijk uit op een schotel, sluit af met huishoudfolie en plaats in de koelkast. 

Meng voor het chocoladekoekje de zachte boter met de rest van de ingrediënten kort tot een homogeen deeg. Rol het deeg onmiddellijk uit tussen 2 vellen bakpapier en plaats 5 minuten in de diepvriezer.
Haal het deeg uit de vriezer en snijd vierkantjes van 5 bij 5 cm. Plaats de plakjes deeg onmiddellijk op een omgedraaid bakmatje voor muffins en bak ongeveer 15 minuten op 175° C. 

Haal de citroencrème uit de koelkast, roer glad en spuit een dopje in de afgekoelde chocoladekoekjes.

Werk elk gebakje af met een mengsel van rode vruchten en decoratiesuiker.

Bron: 'Snelle desserts' chocolade met Christophe Declercq

Reacties