Gehaakte bloemetjes

Ik zag onlangs deze bloemetjes voorbijkomen op mijn facebookpagina van een Spaanse DIY blog.  Ik vond ze op het eerste zicht wel leuk, eventueel gewoon zo om een tafel te versieren. Het is misschien puur toeval, maar net de dag dat ik deze bloemetjes haakte, hadden ze het tijdens het journaal over de jarenlange traditie van bloemen maken in crêpepapier op het strand. Dus terwijl de kinderen crêpe bloemen maken, haken de mama's deze servetringen ;). Ik had nog wat katoen over in leuke zomerse kleurtjes, een overschotje van de vlaggetjes en de eiwarmhoudertjes. Eerlijk, het is niet zo moeilijk. Het garen door de knoop krijgen is wat prutswerk. Je moet een heel fijne haakpen gebruiken, anders lukt het niet. Nadien gebruikte ik een haakpen nr.3 om verder te haken.Werkwijze:
Je haalt de draad door 1 oog van de knoop met behulp van een héél fijne haaknaald. Vervolgens haak je 4 lossen, opnieuw de draad door hetzelfde oog, opnieuw 4 lossen haken, dan de draad door het volgende oog van de knoop etc. tot je een volledige toer hebt gemaakt. Dan maak je een halve vaste in de eerste steek. Nadien maakte ik een stokje, 2 dubbele stokjes en 1 stokje in het boogje (van je 4 lossen) en dan in de steek terug een halve vaste. Nadien terug stokjes, dubbele stokjes, stokje. etc. Deze tweede rij haakte ik met een haaknaald 3,5. Ik maakte dan als extra een ketting van 50 lussen, 1 extra lus om te draaien, en dan een rijtje vasten. Afsluiten en draden instoppen. Als afwerking haal je dan deze ketting aan de achterzijde van de bloem door 2 lussen en klaar!

Reacties