Meringuerol met aardbeien

Vorige week zaterdag hadden wij barbecue met de bestuursleden van onze Davidsfonds afdeling. De vraag kwam of wij voor het dessert konden zorgen. Dit hoef je ons geen twee keer te vragen. Onze voorkeur ging uit naar aardbei. Iedereen lust aardbeien. Natuurlijk één gerechtje is wat weinig en zodoende maakten we vijf verschillende nagerechtjes met deze vrucht. Toen dachten we waarom niet een hele week bloggen zoals met onze aspergeweek. Dus bedachten we nog 2 extra gerechtjes er bovenop: een voorgerechtje en een mocktail. 
Voor één van de dessertjes hadden we veel eigeel nodig. Met al het eiwit maakten we deze superlekkere meringuerol. Dit is alvast het ultieme dessert. Het was dan ook binnen de kortste keren verschwunden! 
Probeer het zeker eens uit. Het is super licht en luchtig. Kortom alles wat je van een dessertje verlangt.
  
                            

Ingrediënten:
Voor 8 personen
- 4 eiwitten
- 125 g suiker
- 100 g poedersuiker
- 1 tl maïzena
- 300 ml slagroom
- 250 g aardbeien

Werkwijze:
Verwarm de oven voor tot 160°C. Klop in de keukenmachine of met de mixer de eiwitten met een mespunt zout tot stevige pieken. Meng 100 g suiker met de poedersuiker en de maïzena en voeg het mengsel al kloppend in 3-4 porties aan het eiwitschuim toe. Klop het eiwit tot het helemaal stijf is en glanst. Schep het eiwitschuim op de bakplaat en spreid het met een spatel of achterkant van een lepel uit tot een dikke laag van 26 x 30 cm. Bak de meringue 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de buitenkant stevig is maar de binnenkant nog zacht en smeuïg. Laat de meringue uit de oven afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de slagroom met de laatste 25 g suiker stevig. Kneus de aardbeien lichtjes, en snij in kleine stukjes (je kan ook perfect bosaardbeitjes gebruiken). Keer de plak meringue op een doek en trek voorzichtig het bakpapier eraf. Ik gebruikte een klamme keukenhanddoek hiervoor. Verdeel de slagroom met de frambozen over de meringue, maar houd rondom een rand van 2 cm vrij. Rol de meringue met behulp van de doek voorzichtig op en leg de rol op een schaal. Bestrooi met poedersuiker.

Bron: 'Vier de zomer' met Janneke Philippi

Reacties