Zeebaars met druiven, komkommer en yoghurt

Op zoek naar recepten met druiven in mijn kookboekencollectie trof ik dit gerechtje aan in een boek met recepten uit het Midden-Oosten. Bovendien was dit een gerechtje met vis. Ideaal dus. Ik gebruikte zeebaars daar waar ze in het originele recept zeebrasem gebruiken. Dit gerecht doet misschien zomers aan, maar toch ben ik van oordeel dat je het zelfs nu kunt eten. Een lichte avondmaaltijd, super passend in de nieuwe manier van eten. Ik voorzag er ook wel een gekookte aardappel bij, zo kan ik iedereen tevreden stellen aan mijn tafel!Ingrediƫnten:
- komkommer ( 4 kleine Libanese of 2 gewone- 600 g ongeveer-)
- 250 g rode druiven
- 4 takjes verse munt, alleen de blaadjes
- 1 klein bosje dille, alleen de toppen
- 1 el citroensap (ongeveer 1/2 citroen)
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper
- 3 el olijfolie, plus 2 el om te bakken
- 200 g yoghurt ( het liefst geit)
- 2 grote zeebrasems, gefileerd ( 4 filets)
- 1/2 citroen

Werkwijze:
Schil de komkommer in banen of canneleer hem. Snijd hem daarna in de lengte doormidden en schep de zaadjes eruit met een theelepel. Snijd de komkommers in plakjes en leg die in een grote kom.
Was en halveer de druiven en schep ze bij de komkommers. Hak de munt en dille grof en doe ze erbij. Breng op smaak met citroensap, zout en peper en olijfolie. Meng alles goed. 
Schep 2 eetlepels van de yoghurt op elk van de vier bordjes. Schep er wat van de komkommersalade op, klaar voor de vis.
Verwarm de resterende 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem. Leg de filets met de huid naar beneden in de pan en bestrooi ze met wat zeezout en peper. Laat de huid in 1-2 minuten knapperig worden en keer de filets dan voorzichtig om. Bak de andere kant ook nog 2 minuten. Knijp de halve citroen uit over de vis, terwijl deze nog in de pan ligt, en laat het sap sissen. Haal de filets voorzichtig uit de pan en leg ze op de borden.
Serveer direct. 

Bron: "Honey & Co" Ons eten uit het Midden-Oosten door Sarit Packer & Itamar Srulovich

Reacties