Druiven focaccia met roquefort

Wij hebben aan ons terras een druivenstruik staan. Dit jaar hadden wij wel wat minder druifjes dan vorig jaar, maar het werd hoog tijd om ze af te knippen. Druifjes uit eigen tuin zijn altijd een stuk kleiner dan deze die je in de winkel koopt. In de FOODIES van september waren enkele bladzijden voorbehouden met recepten met druiven. Ik koos ditmaal voor de focaccia, er volgen nog de cheescake en het varkenshaasje, en ik maakte ook druifjes op stroop. Ik probeerde ook om ze te drogen in de oven tot rozijnen, maar dit was minder geslaagd. Ze waren te klein. Dit focaccia brood viel alvast super in de smaak. Wij aten het als aperitiefhapje- ja mijn eten was al klaar-. Wij waanden ons eventjes terug in Italië. Super lekker is dit brood. Op de foto zie je wel véél druifjes. Ik gebruikte het gewicht zoals in het recept, maar ja aangezien het kleintjes waren... Mochten jullie de keuze hebben, gebruik pitloze druiven! Probeer het zeker eens uit!Ingrediënten:
- 250 g bloem
- 4 g droge gist
- 1/2 tl suiker
- zout en peper
- 1 el + extra olijfolie
- 250 g roquefort, ik gebruikte slechts 1 verpakking (150 g) en vond dit ruim voldoende  
- 200 g rode druifjes (opteer voor pitloze)
- 2 tl venkelzaad
- grof zeezout

Werkwijze:
Kneed de bloem, de gist, de suiker, een snuifje zout, 1 el olijfolie en 200 ml lauwwarm water in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en laat het in een afgedekte kom op een warme plaat ca. 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 250°C (hetelucht 225°C). Klop een paar keer op het deeg en druk het op een met olie ingevette bakplaat uit tot een brood van ca. 3 cm dik.
Verbrokkel de roquefort. Was de druiven. verdeel de stukjes roquefort en de druiven over het deeg en druk ze lichtjes in. Strooi er het venkelzaad, wat grof zeezout en wat peper overheen. Laat nog ca. 10 minuten rijzen.
Bak het brood ca. 20 minuten in de oven. Neem het brood uit de oven en laat het ca. 10 minuten afkoelen voor je het aansnijdt.

Smakelijk!


Reacties