Oreo taart

Dit stond al lang op mijn to-do lijstje. Het wordt trouwens alleen maar langer ;). Toen vorige week mijn collegaatje oreo koekjes aan het verorberen was en mij vertelde hoe verzot ze hierop was, beloofde ik haar om spoedig eens een taart te bakken. Er zijn talloze oreotaarten te vinden op pinterest, maar ik had van Frankrijk een nieuw bakboek meegebracht en daarin stond dit recept. De taart en de vanillecrème kan je een dag op voorhand klaarmaken, dan hoef je ze de dag zelf alleen maar af te werken. Succes en laat eens weten of ze in de smaak valt.


Ingrediënten:
- 250 g zachte boter
- 1 kl vanille essence
- 3 eieren
- 335 g zelfrijzende bloem
- 35 g gewone bloem
- 180 ml melk
- 150 g gemalen oreo koekjes
- 5 à 6 extra oreo koekjes (gebroken ter afwerking)
Patisserie crème
- 750 ml melk
- 1 1/2 kl vanille essence
- 6 eigelen
- 110 g poedersuiker
- 50 g maisbloem
- 60 g boter
- 200 g chocolade in stukjes gehakt, ik gebruikte chocoladeparels (zie foto)


Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter een bakvorm van 20 cm diameter .
Meng de boter, de vanille essence en de suiker in een kom, mix tot je een licht mengsel bekomt. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg de gezeefde bloem en de melk erbij in 2 keer. Voeg nadien de gemalen oreo koekjes toe. Doe het mengsel in de bakvorm en strijk glad.
Bak gedurende +/- 1 uur. Een mes in het midden gestoken dient er droog uit te komen.
Laat afkoelen voor ongeveer 5 min. Keer de taart om en laat volledig afkoelen op een taartrooster.
Bereid de patisserie crème.
Snij de taart in 3 schijven. 
Plaats de onderste schijf op een taartschaal. Bestrijk met de chocoladecrème. Plaats een nieuwe schijf. Bestrijk deze met zuivere patisseriecrème. Vervolgens de laatste schijf. Deze besmeer je nonchalant met de resterende chocoladecrème. Strooi hierover de gebroken oreo koekjes.

Patisseriecrème:
Verwarm de melk met de vanille essence in een kleine kookpot, op zacht vuur tot tegen het kookpunt.
Klop de eigelen, de suiker en de maisbloem in een kom. Voeg geleidelijk aan de warme melk toe.
Doe het volledige mengsel terug in de kookpot en verwarm op een zacht vuur gedurende 5 min. en blijf steeds roeren, tot het mengsel indikt en zachtjes begint te borrelen.
Van het vuur weg voeg je 40 g boter toe. Doe 1/3 deel van dit mengsel in een aparte kom. Bij de resterende 2/3  voeg je de resterende boter en de chocolade toe. Roer tot deze is opgelost. Dek de kom af en bewaar in de koelkast.
Reacties