Een kipje van het spit

Nu zie ik jullie al denken, kip aan het spit? En dit op een blog? Ja ik moet bekennen dat hier ten huize van de tafelfee echt wel eens een kip van het spit wordt gegeten. Op zondag wordt er iets later ontbeten. Nadien volgen nog wat huiselijke karweien, veel tijd om dan iets klaar te maken is er niet altijd. Soms zijn we met ons tweetjes, soms laat mijn jongste zoon weten dat hij samen met zijn vriendin ook bij ons zal eten. Dan is een oplossing vlug gevonden. We halen in Zaffelare een kipje af. Meestal 1 1/2. Soms eten we de rest dan koud 's avonds, soms rest er iets meer. Dit wil ik dan op maandag verwerken. Ik tracht altijd een leuk recept te vinden. Soms eens een quiche, soms in een pasta gerecht. Vorige week trof ik in een ouder Frans tijdschrift 'Cuisine et Vins' dit receptje aan. 
Pie de poulet aux petits légumes. Dit moest ik eens uitproberen!Ingrediënten:
- 400 g kip
- 1 rol bladerdeeg  (ik gebruikte kruimeldeeg)
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 courgette
- 20 cl room
- 3 el olijfolie
- 1 el raz el hanout
- 1 eigeel
- peper
- zout

Werkwijze:
Verwarm de olie in een pan. Voeg de ui toe en laat 5 minuten stoven. Voeg nadien de groenten, zout en peper toe, en laat nog 10 minuten stoven op een zachter vuurtje. Voeg dan de in stukjes gesneden kip toe, de ras-el-hanout, de room en 10 cl water. Giet dit alles in een bakvorm. Laat afkoelen.
Ondertussen versnij je het deeg in banden van 2 à 3 cm. Leg de deegbandjes op het mengsel, en kruis de bandjes voor een leuker effect. Klop het eigeel los met wat water. Met een kwastje doe je wat eigeel op het deeg. Laat ongeveer 25 min. bakken. Serveer héél warm met een groene salade.
Smakelijk.

Dit gerecht is héél lekker, maar persoonlijk zou ik toch iets meer groenten gebruiken! Eventueel kan je ook een deegplakje op de bodem leggen, dit idee kwam van mijn jongste zoon. Dus ik zou zeggen, probeer het uit en laat jullie mening maar horen!

Reacties