Hamburger met eendenborst en vijgen

Ik denk dat dit nu eens een super origineel gerechtje is. Niemand denkt bij een hamburger aan zoiets als eend. Ik had nog eend in mijn diepvries zitten, en aangezien we straks weer moeten slachten (dringend zelfs!) werd het tijd om deze eens te verwerken. In België ligt de consumptie van eend toch heel wat lager dan bv. in Frankrijk. Toen we op vakantie waren konden we elke dag eend eten. Elke menu kaart vermeld minstens een gerecht met eend.
Meestal ga ik ook steeds op zoek naar een andere manier om mijn eend klaar te maken en toen ik dit gerecht tegenkwam in het tijdschrift 'Cuisine et Vins' dacht ik:  dit is een apart, speciaal gerechtje.
En effectief dit is een héérlijk gerecht. Mijn man was zelfs vol lof over dit gerecht. Vond het super lekker!Ingrediënten:
- 4 verse vijgen
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 eendenborst (200 g)
- 4 eetlepels vijgenchutney (recept hieronder)
- slablaadjes
- peper
- zout

Werkwijze:
Was de sla, snij de vijgen in schijfjes.
Snij met een mes ruitjes in het vel van de eend. Leg ze met de velkant in een pan en bak ze gedurende 6 minuten. Keer de eend. Laat nog ongeveer 6 minuten op de vleeskant bakken. Keer ze nogmaals en laat ze op de velkant nog eens ongeveer 4 min bakken. Pak ze in in aluminiumfolie en laat ze wat rusten. Snijd nadien de eend in héél fijne sneetjes.

Warm de hamburgerbroodjes op in de oven volgens de gebruiksaanwijzing en snij ze middendoor. 
Besmeer de onderste helft van de broodjes met een eetlepel chutney en leg er een blaadje sla op. Leg er nadien de eend op en werk af met enkele schijfjes verse vijg. Dek af met het bovenste broodje. Dien onmiddellijk op.
Drink hier als wijn een rode Bergerac bij. 

Vijgenchutney met rode ui
Ingrediënten:
- 40 g verse vijgen (ongeveer 5 stuks)
- 1 grote rode ui
- 1 koffielepel piment
- 1 teentje look
- 10 blaadjes basilicum of koriander
- 50 g rietsuiker
- 30 g ciderazijn
- peper
- zout

Werkwijze:
Snij de vijgen in stukjes. Pel de ui en snij in schijfjes. Pel en hak het teentje knoflook. Doe alles samen in een kookpot, met het piment, het fijngesneden basilicum, de suiker, de azijn, 20 cl water, peper en zout. Laat op een zacht vuurtje 20 minuten sudderen. Vergeet niet om af en toe eens te roeren.
Doe deze chutney warm in bokalen, sluit af en plaats in de frigo. Deze chutney bewaart meerdere weken. Je kan het gebruiken bij koud vlees, bij je kaasschotel (harde kazen) of je raclette.

Reacties