Een trio van mirabellen

Misschien hebben jullie al een foto van onze mirabellen zien passeren op Instagram. Ik had de volle 4 kilo meegebracht uit Frankrijk, uit Bulligny in de buurt van Nancy. Daar waren we op vakantie en sliepen we de laatste 2 nachten in Maison Crochet. De eigenaars maken wijn, de crèmant rosé en eau-de-vie, likeur van mirabellen en bergamot. Ze persen zelf hun vruchtensap, trekken allerlei fruit nog handmatig, kortom een adresje om van te snoepen. Ze zijn ook héél gekend in de streek als leverancier van mirabellen. Dus ja, ik kon me niet inhouden en kwam met 4 kg mirabellen naar huis.
Maar wat doet een mens met 4 kilo mirabellen...? Gelukkig werd ik geholpen door kookboekjes die op reis in mijn slaapkamer stonden. Een ervan was een iets ouder met allerlei typische recepten van de Lorraine streek. En natuurlijk stonden daar ook enkele recepten met mirabellen in, o.a. mirabellen op azijn. Dus nam ik snel een foto van de recepten om me bij te staan bij mijn kookexperimenten. 
Thuisgekomen maakte ik niet enkel de mirabellen op azijn, maar ook confituur en compote. Confituur van mirabellen:
Ingrediënten:
- 1 kg mirabellen
- 500 g geleisuiker
- likeur van mirabellen

Werkwijze:
Ontpit de mirabellen. Doe de vruchten in een kookpan. Overgiet met de geleisuiker. Laat één nacht trekken. De volgende ochtend breng je het geheel aan de kook, voeg je de likeur toe en laat alles 3 min. koken. Vervolgens doe je ze heet in de glazen, schroef je het deksel erop en keer je ze om. Zo sluit je ze hermetisch af. Let wel, confituur met minder suiker bewaart iets minder lang. Zet na gebruik je confituur in de koelkast. Deze confituur is héél lekker en toch niet te zoet.


Compôte van mirabellen:
Hiervoor doe je de mirabellen in een kom. Doe er wat kristalsuiker over. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer een half uurtje pruttelen. Ik voegde een scheut eau-de-vie van mirabellen toe. Deze bereiding past perfect bij een stukje vlees of wat wild.

Mirabellen op azijn:
Ingrediënten:
- 750 g mirabellen
- 1 l azijn
- 500 g suiker
- takje dragon
- 2 kruidnagels
- enkele peperkorrels

Werkwijze:
De avond voordien
Breng de azijn en de suiker aan de kook in een kookpot (geen aluminium) en laat het geheel vijf minuten koken. Voeg de mirabellen toe en laat op een zachter vuur 2 minuten meekoken. Haal de mirabellen eruit, laat ze even uitlekken en doe ze in een glazen kom. In het sap voeg je de kruidnagel toe en enkele peperkorrels, laat het geheel afkoelen, en giet over de mirabellen.

De dag zelf
Laat het geheel nog 2 minuten doorkoken. Giet in bokalen en voeg een takje dragon toe. Sluit af.

Deze mirabellen gebruik je bij het aperitief. Ze gaan ook heel goed samen met een paté of een wildgerecht. Wel 1 à 2 maanden laten staan alvorens te gebruiken. 


Reacties