Citroenmousse met meringue en speculaas

Binnenkort komen er gasten over de vloer en ik ben al volop bezig met na te denken over mijn menu. En aangezien ik het liefst dessertjes maak ben ik daar dan maar mee begonnen. Een aantal jaar geleden heb ik kookles gevolgd en daar hadden we ooit eens een lekkere citroenmousse gemaakt. Maar een citroenmousse vind ik net iets te eentonig als dessert. Daarom heb ik besloten om met de citroenmousse een taartje te maken en er meringue bij te serveren. Ik was alvast super tevreden over het resultaat. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar het smaakt ook hemels. Een echte topper!IngrediĆ«nten (8  personen):
Voor de citroenmousse: 
- 3 eieren
- 150 g suiker
- 4 blaadjes gelatine
- sap van 2 citroenen
- 2 dl slagroom
- rood fruit

Voor de meringue (je kan de meringue natuurlijk ook gewoon kopen):
- 2 eiwitten
- 100 g poedersuiker

Voor de speculaasbodem:
- 100 g speculaas
- 40 g boter

Benodigdheden:
8 dresseerringen

Werkwijze:
Smelt de boter. Verkruimel de speculaas en doe er de gesmolten boter bij. Plaats de dresseerringen op een plaat en verdeel de mengeling over de verschillende ringen. Druk de speculaas goed aan en plaats in de koelkast voor minstens 5 min zodanig dat de speculaasmengeling kan opstijven. Maak dan de citroenmousse. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Warm het citroensap op en los daarin de geweekte gelatine op. Splits de 3 eieren. Meng de eierdooiers met de suiker en voeg er de gelatineoplossing bij. Vermeng de opgeklopte slagroom met het afgekoelde mengsel. Klop de 3 eiwitten stijf en spatel het eiwitschuim door de citroenroom. Verdeel de citroenroom over de 8 dresseerringen en laat opstijven in de koelkast. 

Voor de meringue:
Verwarm de oven voor op 100°C. Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk aan de poedersuiker toe. Klop tot het eiwit goed stijf is. Verdeel de meringue over een bakplaat en plaats gedurende 2 u in de oven. Laat de merengue afkoelen in de oven met ovendeur open. 

Presentatie:
Plaats het citoentaartje op een bord. Presenteer het rood fruit erbij en verkruimel de meringue erover.

Reacties