Matcha - kokosboompjes

De laatste twee postjes van onze blogweek zijn gebakjes. Vroeger toen ik jong was bakte mijn moeder elk jaar met Kerst koekjes. Het recept was uitgescheurd uit een tijdschrift en ging jaren mee. Zelf bewaarde ik het ook maar ik heb het ergens tussen gestopt en kan het nu niet terugvinden. Ik heb daar spijt van. Het waren altijd dezelfde koekjes met een gekonfijte kers binnen in. Vandaag opteer ik voor deze kerstboompjes. Er komt geen kleurstof aan te pas, de groene kleur verkrijg je door het gebruik van matchapoeder. 


Ingrediënten:
deeg
- 50 g geraspte kokos
- 60 g poedersuiker
- 150 g bloem +  beetje extra
- 2 tl matchapoeder
- 125 g koude boter, in blokjes
- 1 eierdooier
- geraspte schil en 1 tl sap van biologische citroen
- snuifje zout

glazuur
- ca 100 g poedersuiker
- ca 3 tl melk
- gemalen kokos, voor het bestrooien

Werkwijze:
Maak het deeg. Maal het geraspte kokos en de poedersuiker zeer fijn. Meng de bloem goed door het matchapoeder en voeg ze toe aan het kokosmengsel. Voeg de resterende ingrediënten toe en kneed het geheel vlug tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot het ca. 5 mm dik is en steek er dennenboompjes uit. leg ze op met bakpapier beklede bakplaten en bak ze ca. 15 min.  Laat ze niet te erg verkleuren, zodat ze mooi groen blijven. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Maak het glazuur: doe de poedersuiker in een kleine kom en roer hem glad met de melk. Voeg indien nodig nog wat druppels melk toe tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Strijk een dun laagje glazuur op de koekjes en versier ze met gemalen kokos. Laat ze volledig drogen en bewaar ze in trommels.

Bron: 'Winterse koekjes bakken' door Agnes Prus 

Reacties