Les cannelés Bordelais

Met dit laatste gebakje sluiten we onze blogweek af. Met het jaareinde in zicht kom je soms bepaalde toffe spulletjes tegen in warenhuizen die je doorheen het jaar niet vindt. Ik geniet er dan van om eens rond te neuzen. Zo kwam ik flexibele bakvormen tegen met een veel grotere inhoud dan gewoonlijk. Met de nieuwe vorm kon ik zomaar eventjes 72 mini cannelés in een keer bakken. Super hé. Ideaal om te gebruiken voor de zoete receptie van het Davidsfonds gisteren. Nu stond dit al zo lang op mijn 'to do' lijstje. Ik had zelfs al verschillende hartige en zoete recepten gepind. Ook had ik de gewone cannelés vormen reeds geruime tijd in mijn bezit. Maar nu ging ik overstag. Zowel door de vorm als door de gelegenheid. En met succes! Heel lekker en zeker in januari voor herhaling vatbaar maar dan een hartige versie.Ingrediënten:
- 65 cl volle melk
- 2 hele eieren en 2 dooiers
- 125 g meel
- 250 g suiker waarvan 15 g vanillesuiker
- 60 g boter
- rum (2 el of meer)
- 1 vanillestok

Werkwijze:
Meng de suiker en het meel in een schaal. Breng de melk met de boter en de vanille aan de kook. Maak een kuiltje in het midden van het meel met de suiker. Voeg een voor een de hele eieren toe, vervolgens de eidooiers en roer daarna alle ingrediënten goed door. Schenk de hete melk geleidelijk in het mengsel terwijl u met een klopper mengt. Laat het beslag enkele minuten afkoelen en voeg daarna de rum toe. Zet het beslag minstens 1 uur en bij voorkeur 24 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet het beslag in de vormen en bak 10 minuten op 190°C, en nadien 50 minuten op 165°C.

Ik las in een ander recept dat je de vormpjes na het inboteren ook wat kan bestrooien met suiker, zelf heb ik dit niet gedaan en ik moet zeggen dat in mijn vorm de middelste cannelés best wel iets donkerder mochten geweest zijn, iets meer gekarameliseerd!
Smakelijk!

Bron: Mandine

Reacties