Eendenborst met schorseneren en kweeperen

Wie blijft onverschillig voor cadeautjes? Niemand toch. Waarom dan eens dit jaar niet een gerechtje op  tafel brengen dat ingepakt wordt als een cadeautje  en  je pas aan tafel uitpakt?  Succes verzekerd.
Als bijkomend voordeel hebben deze gerechtjes dat je ze op voorhand kunt klaarmaken en dan hoef je ze maar in de oven te schuiven als je gasten er zijn. Je kan dit doen met een aperitiefhapje tot een dessertje. Zelf koos ik nu voor een hoofdgerecht met eend.


Ingrediënten:
Voor 4 personen
- 3 dikke schorseneren à 100 g
- 1 biologische citroen
- 1 tl jeneverbessen
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl peperkorrels
- 3 el honing
- 175 ml droge witte wijn
- 100 ml bessensap
- 2 kweeperen
- 4 eendenborsten
- peper
- zout
- 80 g boter
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 4 takjes rozemarijn
- zeezout

- bakpapier
- keukentouw

Werkwijze:
Breng water met zout aan de kook. Schil de schorseneren -draag daarbij wegwerphandschoenen- en snijd de uiteinden eraf. Leg de schorseneren direct in het zoute water. Pers de citroen uit en doe het sap en de citroenschillen bij de schorseneren. Laat ze op middelhoog vuur 12-15 minuten zachtjes koken. Giet de schorseneren af en laat goed uitlekken. 
Kneus ondertussen de jeneverbessen, peperkorrels en het korianderzaad grof in een vijzel en doe dit met de honing, wijn en bessensap in een pan. 
Laat het mengsel tot de helft inkoken en voeg een beetje zout naar smaak toe. 
Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Laat ze trekken in het kruidenmengsel.
Snijd de vette kant van de eendenborsten ruitvormig in en bestrooi ze met zout en peper. Verhit in een grote pan 20 g boter met een beetje olie. Bak hierin de eendenborsten (op de huidzijde), samen met twee geperste teentjes knoflook en het tijmtakje op hoog vuur kort aan. Neem de eendenborsten uit de pan. Verwarm de oven voor tot 185 graden. Halveer de schorseneren in de lengte en leg ze, samen met de kweepeerparten in het midden van het bakpapier. Leg de eendenborst, het rozemarijntakje en 10 g boter erop en druppel er 3 el kruidensaus over.
Vouw het bakpapier stevig om de eendenborsten en bind de pakketjes vast met keukentouw. Leg de pakketjes op het bakblik en bak ze op de tweede etage vanaf beneden in 18 minuten gaar. 
Haal de pakketjes uit de oven, open ze, snijd het vlees in plakjes en bestrooi ze met zeezout.

Voorbereidingstijd: 50 minuten
Kooktijd: circa 40 minuten
Baktijd: circa 2 minuten

Bron: 'Landidee'

Reacties