Gedroogde eendenborst

Dit is het tweede hapje dat ik onlangs voor het eerst uitprobeerde. Vroeger bij mijn schoonouders werd er af en toe een varken geslacht. Mijn schoonmoeder stak toen zelf de hespen in het zout zoals ze dat zeggen. Na wat maanden geduld had je dan heerlijke rauwe ham. Het principe voor dit gerechtje is wat identiek. Je zout de filet en nadien laat je hem drogen. Ik was super benieuwd of dit wel ging lukken. Je moet wel een drietal weken geduld hebben vooraleer je kan proeven, maar het loont de moeite.




 Ingrediënten:
- 1 grote eendenfilet
- 1 kg grof zeezout van Guérande
- 10 takjes tijm
- 1 kl vijf bessen peper
- 1 kl piment d'Espelette

Werkwijze:
Doe op de bodem van een kom een laag zeezout. Voeg de helft van de tijm toe. Plaats hierop de eendenfilet met de velkant op het zout. Strooi de rest van de tijm hierover. Dek alles toe met de rest van het zout. Sluit het recipiënt en laat 24 uur marineren.
De volgende dag spoel je de filet af. Droog hem af met keukenpapier. Kruid met peper en piment. Draai de filet in een keukenhanddoek en laat hem minimum 15 dagen tot 3 weken drogen in de groenten lade van de koelkast.
Proef in fijne schijfjes bij het aperitief of serveer met een slaatje.

Bron: ' La cuisine de Doria' 

Reacties