Mini meringue met citroen/framboos/bosbes

Het idee voor deze blogweek 'van aperitiefhapje tot dessertje' is heel spontaan en plots ontstaan. Dit weekend hebben wij immers allerlei aperitiefhapjes en een volledig dessertbuffet klaargemaakt voor een verjaardagsfeestje van een bevriend koppel. We waren zodanig enthousiast over alle gerechtjes dat we er graag enkele met jullie wilden delen. Vandaar dat we dus met deze blogweek zijn begonnen.
Vandaag is de eer weggelegd voor een hemelse meringue met citroencrème en rode vruchten. Voor het dessertbuffet hadden we allerlei kleine meringues gemaakt, maar jammer genoeg waren de meeste meringues op voordat we een foto konden trekken. Als dat geen bewijs is dat ze echt wel om te smullen zijn ;). Gelukkig hadden we met de overschot van het eiwit ook een grote meringue gemaakt die we deze week afwerkten met citroencrème en vruchten. Ingrediënten:
Meringue
- 3 eiwitten
- mespunt zout
- 100 g suiker
- 10 druppels citroensap
- 100 g poedersuiker, gezeefd

Citroencrème
- 2 eieren
- 5 eierdooiers
- 140 g suiker
- 100 ml citroensap
- 50 g boter in stukjes

Werkwijze:
Klop met een elektrische mixer de eiwitten met het zou stijf. Begin op lage snelheid en zet de mixer steeds een standje hoger.
Voeg 2 tot 3 eetlepels kristalsuiker toe, blijf kloppen en strooi vervolgens de rest van de suiker er in een straaltje bij.
Voeg de druppels citroensap toe zodra de eiwitten goed stijf zijn (stijve pieken).
Strooi de poedersuiker er in twee of drie keer bij (klop na elke toevoeging) en klop tenslotte nog 5 minuten.
Controleer of de suiker goed is opgelost. Zo niet, klop dan nog even door.
Bekleed een bakplaat met bak- of vetvrij papier.
Teken op het papier bv. een cirkel van 20 cm. en verdeel de meringue hierover. 
Bak de meringue. De meringue moet droog aanvoelen als je hem aanraakt en de onderkant moet hard zijn. Laat de meringue afkoelen op een rooster voordat je hem vult of versiert.
Wij lieten hem 1 uur bakken in een voorverwarmde oven van 100°C.
Voor de kleine meringues, spuit je kleine rondjes en laat je ze ook 1 uur bakken.

Voor de citroencrème, meng je de ingrediënten samen in een kookpan. Op een zacht vuurtje laat je deze indikken. Nadien plaats je dit koel weg.

Afwerking:
Neem de meringue en verdeel er de citroencrème over. Eventueel kan je er ook wat opgeklopte room over verdelen. Versier naar keuze met de vruchten.

Smakelijk!

Reacties