Kruisbessencake met citroentijm

Wie kent er nog kruisbessen - of stekelbessen, zoals ze in de volksmond ook worden genoemd-? Ze kunnen groenig, paars of roodachtig zijn. Erg appetijtelijk zien ze er niet altijd uit met hun harig velletje en stekelig zijn ze inderdaad als je ze zelf plukt van de struik. Dit jaar hangen er toch nog wat stekelbessen aan onze struik in de tuin, gezien we tijdig een net gespannen hebben boven onze bessen. Ik weet niet hoe het bij jullie gesteld is, maar hier wordt alles letterlijk direct, zelfs groen, nog van de boom of de struik opgepeuzeld door duiven, eksters en andere vogels. Vroeger was dit toch véél minder. En al deze struiken staan tussen mijn bloemen, dus geen moestuin waar van alles te rapen valt. Ja de natuur is mooi, maar af en toe ben je wel eens de wanhoop nabij!
Genoeg gezeurd, toen ik deze taart tegen kwam op pinterest, blijkbaar ooit verschenen in 'The Telegraph', wilde ik ze maken. Eenvoudig van ingrediënten, enkel achter de citroentijm moest ik wat zoeken. Ik had gewone tijm staan, maar het moest citroentijm zijn. Dus naar een serre bij ons in de buurt waar ze kruiden verkochten. Ondertussen plantte ik hem al uit in mijn kruidentuintje klaar voor volgend gebruik.

Dit is een super lekkere cake, deels met amandelmeel en deels met bloem. Na het bakken moet hij eerst wat afkoelen, en nadien wordt hij overgoten met een siroopje van citroentijmblaadjes. Zalig gewoon! Voor het serveren kan je hem nog bestrooien met wat bloemsuiker en dien je op met wat licht geklopte room.

Ingrediënten:
8 personen

- 125 g boter
- 125 g suiker + 5 eetlepels
- 3 eieren
- 75 g zelfrijzende bloem gezeefd
- 2 tl citroentijm blaadjes geknipt
- zeste 1 citroen
- 75 g gemalen amandelen
- 3/4 tl bakpoeder
- 350 g kruisbessen, gekuist

- 4 el suiker
- sap van 2 citroenen
- 1 tl citroentijmblaadjes

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 190°C en vet een bakvorm van 20 cm diameter in met boter.
Klop de boter met 125 g suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één per één toe en klop goed door na elk ei. Voeg nadien 1 el bloem toe.
Maak de tijmblaadjes en de citroenzeste fijn in een vijzel en voeg toe aan het beslag. Meng de rest van de bloem, het bakpoeder en het amandelmeel met een metalen lepel goed door elkaar. Giet het beslag in de beboterde bakvorm.
Vermeng de kruisbessen met 5 el suiker en leg ze boven op het mengsel. Bak het geheel ongeveer 30 minuten. Laat de cake afkoelen en haal hem nadien uit de vorm.

Voor de siroop, verwarm je de suiker, het citroensap en de tijmblaadjes in een sauspan. Roer tot alle suiker is opgelost. Prik voldoende gaatjes in de cake en giet langzaam de siroop erover.
Laat volledig koud worden.

Als versiering kan je wat tijmtakjes met bloemetjes bovenop de cake plaatsen. Eventueel kan je hem licht met poedersuiker bestrooien. Serveer hem met licht opgeklopte room.

Smakelijk!

Ik wou jullie nog meegeven dat ik deze taart maakte met mijn nieuwe keukenhulp de 'BAMIX'. Toen ik een tiener was had mijn mama deze universele staafmixer. Waar hij gebleven is weet ik niet. Deze mixer is van Zwitserse kwaliteit. Elk onderdeeltje is perfect vervangbaar. Dus hier geen wegwerpcultuur als er iets niet meer werkt. Ik moet zeggen, de BAMIX deed perfect zijn werk. Het was nochtans de eerste maal dat ik er mee werkte. Het is een super veelzijdig toestel.

Reacties