Caipirinhataart

Vandaag is het al dag vijf van onze blogweek en net als gisteren blijven we in de zoete sferen vertoeven. Vandaag is het de beurt aan deze fantastische taart die haar naam dankt aan de beroemde Braziliaanse cocktail. Toen ik deze taart zag verschijnen in een bakboek van Readers Digest wilde ik ze zeker eens maken. 
Mensen die ons volgen hebben misschien al een foto zien verschijnen op het dessertbuffet van TO Racing. Toen maakte ik ze in kleine individuele taartjes. Voor het buffet van zondag maakte ik de oorspronkelijke taart. Ze is echt héél erg lekker en dat was te merken ook...binnen de kortste keren was ze helemaal verslonden.

Ingrediënten:
Voor 1 springvorm van 26 cm

Kruimelbodem
- 250 g lange vingers
- 70 g zachte boter
- 2 el cachaça of witte rum

 Vulling
- 3 - 4 onbespoten limoenen 
- 9 blaadjes gelatine
- 120 g ruwe rietsuiker of lichte basterdsuiker
- 350 ml yoghurt
- 4 el cachaça of witte rum
- 400 ml slagroom

Extra
- boter om in te vetten
- 2 onbespoten limoenen

Werkwijze:
Vet de bodem van een springvorm in. Verkruimel de lange vingers. Kneed de boter en cachaça of rum door de kruimels. Druk het kruimelmengsel stevig op de bodem van de vorm, dek het af met plasticfolie en zet het 20 minuten in de koelkast.
Was de limoenen met heet water en droog ze. Rasp de schil van 3 limoenen en pers alle vruchten uit. Je moet circa 100 ml sap hebben. Pers indien nodig extra limoenen uit.
Laat de gelatine weken in koud water. Verwarm het verkregen limoensap op en voeg er de uitgeknepen gelatine aan toe. 
Roer twee derde van de limoenrasp en 100 g rietsuiker door de yoghurt. Voeg het limoensap met de gelatine toe en voeg de 4 el rum toe. 
Klop de slagroom stijf en schep hem door het yoghurtmengsel zodra dat begint op te stijven. Verwijder de folie van de kruimelbodem en schep het yoghurtmengsel erop. Zet de taart minstens 3 uur in de koelkast.
Meng vlak voor het serveren de resterende limoenrasp en de rest van de suiker (20 g). Bestrooi de taart ermee. Snijd voor de garnering beide limoenen in heel dunne schijfjes. Snijd ze tot het midden in en verdraai ze spiraalvormig. Garneer de taart met de schijfjes limoen en serveer hem. De taart moet goed koel zijn.
Smakelijk!

Reacties