Tarte Tatin met rabarber en kaneel

Iedereen kent wel 'Tarte Tatin'. Omgekeerde appeltaart zoals wij zeggen. Deze taart maakte de gezusters Tatin beroemd, alhoewel het al veel langer bestond en een typische specialiteit was van de Sologne en de streek rond Orléans. Maar dankzij de gezusters Tatin kreeg dit oude gebak zijn verdiende glorie. Het werd voor de eerste maal opgediend in 'Chez Maxim's' waar het sindsdien een specialiteit van het huis is gebleven. Ondertussen maakt men deze taart met tal van andere groenten of fruit. Wij kozen ditmaal voor een Tatin met rabarber!          Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg
- 165 g fijne kristalsuiker
- 60 ml water
- 50 g ongezouten boter, in stukjes
- 2 kaneelstokjes (ik gebruikte kaneelpoeder)
- 850 g rabarber, bijgesneden.

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 190°C. 
Verwarm de suiker en het water op laag vuur in een kleine antiaanbakpan en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur naar matig en breng aan de kook. Kook zonder te roeren 7-9 minuten of tot het suikerwater lichtbruin kleurt. Voeg boter en kaneel toe en roer tot de boter is gesmolten en goed is gemengd.
Schenk de karamel in een licht ingevette ondiepe ovenslee van 20x30 cm. en schik de stukken rabarber erin. Leg het deeg erover en vouw de randen naar binnen zodat de rabarber goed is ingestopt.
Maak 3 kleine sneetjes in het deeg. Zet op de rooster en bak 30-35 min. of tot het deeg is gerezen en goudbruin, kleurt. Laat 2-3 minuten rusten. Snijd de rand rondom los met een mes. Los de taart voorzichtig en dien op.

Bron: Donna Hay 'Nieuwe klassiekers'

Zoals jullie zien heb ik dit niet in een rechthoekige vorm gemaakt zoals in het oorspronkelijk recept stond, maar in mijn tarte Tatin vorm van Le Creuset.  Bovendien kan je de karamel rechtstreeks in de vorm maken op een zacht vuur, dan de rabarber erin schikken en je bladerdeeg erboven opleggen. Alles direct in één vorm.

Reacties