Gebakken rabarber met viooltjessmaak en bevroren vlierbloesemroom

Ik vertelde jullie al dat ik een heel arsenaal aan kookboeken heb. Een voorliefde voor een bepaalde keuken heb ik ook niet echt. Ik probeer al mijn hele leven allerlei gerechten uit. Toen mijn man in Noorwegen werkte bracht hij mij ook een aantal kookboeken mee. De meeste zijn zelfs in het Noors, maar aan de hand van de foto's kan je al heel veel opmaken en bovendien kan ik mateloos genieten van het kijken naar de talloze mooie foto's die er in staan. Dit geeft ook al inspiratie!
Naarmate er meerdere recepten met rabarber in ons concept verschenen begonnen wij te dromen van een blogweek met rabarber. Dit receptje trof ik aan in een kookboek over de Noordse keuken - de Scandinavische landen. Een puur eenvoudig gerechtje met toch enkele vernieuwende smaken!

Ingrediƫnten:
Viooltjessuiker
50 ml poedersuiker
10-15 viooltjes

Bevroren vlierbloesemroom
- 3 eieren
- 3 el poedersuiker
- 1/2 tl echte vanillesuiker
- 2 dl slagroom
- 50 ml onverdunde vlierbloesemsiroop

Gebakken rabarber
- 4 stengels rabarber
- 50 ml viooltjessuiker
- 1 dl onverdunde vlierbloesemsiroop
- viooltjes voor de garnering

Werkwijze:
Viooltjessuiker:
Doe de suiker in een pot met goed sluitend deksel. Kijk de viooltjes na en begraaf ze in de suiker. Laat circa 1 week staan of tot u denkt dat de bloempjes hun smaak voldoende hebben afgegeven.
Bevroren vlierbloesemroom:
Splits de eieren. Klop in een kom de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker schuimig. Klop in een andere kom het eiwit stijf en in een derde kom de slagroom. Schep alles met de vlierbloesemsiroop door elkaar. Schenk het mengsel in een bakje en zet dit minstens 3 uur in de vriezer. Laat de room voor het serveren iets ontdooien.
Gebakken rabarber met viooltjessmaak:
Verwarm de oven voor op 150°C. Schil de rabarber en snijd hem in de lengte in repen. Snijd elke reep in stukken van 10-15 cm. Meng deze in een ovenschaal met de viooltjessuiker. Sprenkel de vlierbloesemsiroop erover. Bak de rabarber 15-20 minuten, hij moet zacht zijn, maar niet uiteengevallen. 
Snijd de bevroren vlierbloesemroom in plakken en serveer deze met de rabarber. Garneer met verse viooltjes.
Tip: gezien ik geen viooltjes in mijn tuin heb staan kocht ik deze eetbare bloemetjes bij de groentenboer.

Bron: Koken uit de nieuwe 'Nordic Kitchen' door Magareta Schildt-Landgren

Reacties