Honingcake met gember

Vorig jaar kocht ik mij twee nieuwe bakvormen van Bundt om mijzelf te verwennen met mijn verjaardag. Twee bakvormen uit het thema bijen namelijk de 'Beehive' en de 'Honeycomb'. Ik was toen al tussendoor op zoek naar een recept om daar een cake in te bakken. Talrijke bundtcakes zag ik verschijnen op Pinterest, maar geen enkele in die vormen. Bovendien zijn die cakes bijna allemaal met Amerikaanse zetting van de ingrediënten. Zodoende heb je er nog wat telwerk bij. Laat het toeval nu bestaan, maar vorige week kwam ik tijdens het pinnen terecht op de blog van 'Dolly Bakes' van Rachel Mc Grath en daar trof ik mijn cake aan zoals ik er één voor ogen had. Bovendien stond hij zelfs in Europese maten vermeld. Tweemaal geluk. Ik laat jullie genieten van de cake. Hij heeft een heel subtiele smaak. Niks zwaar. Misschien wel met iets andere ingrediënten dan wij gewoon zijn. Er gaat tamelijk veel gember in en ook nootmuskaat. Het geheel loont de moeite. Binnen de kortste keren was er niets meer over.Ingrediënten:
- 225 g boter
- 450 g golden castersugar (ik gebruikte ruwe rietsuiker)
- 4 eieren
- 1 tsp vanille extract
- 350 g bloem
- 1/2 tsp bicarbonaat
- 1/2 tsp zout
- 5 tsp gemalen gember
- 1 tsp gemalen nootmuskaat
- 250 ml griekse yoghurt met honing + 1 tsp honing
- 6 tbsp abrikozenjam + 1 tsp honing

Ik gebruik tsp en tbsp. Ik gebruik hiervoor speciale maatlepeltjes welke je kan vinden bij dille en kamille, maison du monde (mooie in koper). Want een koffielepel of eetlepel komt niet echt overeen met deze maten. 
 
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet je vorm in en strooi er wat bloem in. Schud het teveel er terug uit. Klop de boter met de suiker op tot een lichte massa. Voeg de eieren toe maar klop goed door na elk ei. Voeg het vanille extract toe. 
In een aparte kom meng je de bloem, bicarbonaat, kruiden en zout. Voeg de yoghurt en de honing toe.
Voeg in delen het droge mengsel toe bij de boter en suiker. Herhaal tot alles is gemengd. Tenslotte laat je het nog een 10 seconden goed doormengen.
Giet het beslag in de bakvorm.
Bak in het midden van de oven voor 1 uur en 15 minuten. Prik in de cake en kijk of hij genoeg gebakken is. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er vervolgens uit.
Smelt de abrikozenjam samen met de honing. Borstel dit mengsel over de cake.

Geniet ervan!

Reacties

  1. Deze cake is het voorbeeld van 'het oog wil ook wat'. Je kijkt naar de cake, je sluit de ogen en je proeft de honingsmaak, je hoort de bijen zoemen en je bent ze dankbaar voor het vloeibare goud dat ze produceren. Zelfs zonder dat ik deze cake ooit maak heb ik de sensatie geproefd en soms is deze verbeelding genoeg ... Zelfs in de keuken. Bedankt hiervoor!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten