zondag 4 juni 2017

Tajine met kip, artisjokken, olijven en citroen

Laatst kon ik niet aan de verleiding weerstaan om kleine artisjokken mee te brengen van de groentewinkel. Vroeger had ik reeds grote artisjokken klaargemaakt om als aperitiefhapje op te eten. Je weet wel hé, elk blaadje dan losmaken, dippen in een vinaigrette en dan opzuigen. Lekker maar wel wat tijdrovend :).
De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik nog nooit zo een bussel kleintjes had klaargemaakt tot op heden. Ik koos voor een tajine, want dat was reeds een tijdje geleden. Raar hé, maar recepten uit vreemde keukens zal ik zelden in wintermaanden klaar maken. Ik associeer die nog altijd met zon en vakantie.
Wij vonden ze alvast héél lekker en met een glaasje wijn erbij, meer heeft een mens niet nodig. Als dessertje had ik nog een tarte tatin van rabarber voorzien. Een receptje dat ook zeker nog op de blog zal volgen!Ingrediënten:
- 1 bundel poivrade-artisjokken
-  sap van 1 citroen
- 1 bosje koriander
- 1 biologische citroen
- 4 el olijfolie
- 1 kip van 1,2 kg in stukken (ik gebruikte drumsticks en kipfilet)
- 8 ongepelde knoflookteentjes
- 1 dessertlepel kurkuma
- 16 pikante groene olijven
- zout en peper

Werkwijze:
Schenk 5 deciliter koud water en het citroensap in een slakom. Maak de artisjokken schoon met koud water. Verwijder de hardste blaadjes door ze aan de onderkant van de artisjok af te breken. Snijd het uiteinde van de overige blaadjes af en schil de stengels met een dunschiller. Dompel de artisjokken vervolgens een voor een in het citroenwater. Was en droog de koriander. Maak de citroen schoon en snijd hem in partjes.
Verhit de olijfolie in een tajine of een stoofpan. Bak de stukken kip en de knoflookteentjes aan en bestrooi ze met kurkuma. Breng het geheel op smaak met peper en zout en voeg de olijven, het bosje koriander, de citroenpartjes en de doormidden gesneden artisjokken toe. Voeg opnieuw een beetje zout toe, schenk er een halve deciliter water bij en stoof het geheel in 1 uur gaar.
De artisjokken, de citroen en de koriander zullen langzaam gaarkoken in de stoom van de kip met olijven. Het is niet nodig om ze met de kip te mengen.
Als u tijdens het stoven het gevoel hebt dat er te weinig kookvocht in de pan zit, voeg dan een beetje water toe. Het is ook heel belangrijk dat u de hoeveelheid zout aanpast aan het zoutgehalte van de olijven. Proef ze dus even van tevoren. 

Bron: "Het Grote Larousse  Moestuin receptenboek"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...