Oreo cupcakes

Jullie hebben in november al een taart zien verschijnen die mijn dochter maakte voor haar verjaardag eind oktober. Ook deze Oreo cupcakes maakte zij toen als traktatie voor haar collega's. Ze had op onze pinterestpagina een soortgelijke cupcake zien verschijnen en wou deze alvast eens uitproberen. 
De foto en het recept stonden reeds geruime tijd klaar, maar het was er nog niet van gekomen om het te publiceren. In januari kwam het weer ter sprake en met het oog op onze deelname aan een beurs van Markant waar wij allerlei cupcakes serveerden, dachten wij: we maken een blogweek met cupcakes en publiceren deze tijdens de krokusvakantie, zo kunnen de kinderen ook meehelpen bij het maken van deze lekkernijen. Deze Oreo cupcakes mogen de spits afbijten.

       
Ingrediƫnten:
Voor de cupcakes:
- 195 g bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl bakzout
- 1/4 tl zout
- 150 g kristalsuiker
- 90 g bruine suiker
- 178 ml plantaardige olie
- 250 ml karnemelk
- 1 tl vanille extract
- 125 g Oreo's, verkruimeld + 16-18 halve Oreo's
- 2 eieren op kamertemperatuur

Voor de frosting:
- 113 g roomkaas (type Philadelphia)
- 180 g ongezouten boter op kamertemperatuur
- 480 g poedersuiker
- 3/4 tl vanille
- 2-3 el room of melk
- 100 g Oreo's
- mini Oreo's voor de afwerking

Werkwijze:
Voor de cupcakes:
Bekleed een muffin pan met cupcake vormpjes. Verwarm de oven voor op 180°C.
Zeef de bloem, het bakpoeder, het bakzout en zout in een kom en zet aan de kant.
Mix de eieren, de kristalsuiker en bruine suiker in een andere kom tot een ruban. De mengeling is klaar als het er romig en bleek uitziet. Dit duurt 3-4 minuten. Voeg de olie en de vanille toe en meng goed. Voeg de bloemmengeling en de karnemelk geleidelijk aan toe. Begin met de bloem, voeg die toe en meng goed. Voeg daarna de karnemelk toe. Voeg de bloem in 3 keren toe en de karnemelk in 2 keer. Mix het beslag goed. Spatel er de verkruimelde Oreo's onder.
Plaats een halve Oreo in elk cupcake vormpje met de buitenkant naar beneden. Vul de vormpjes voor 2/3 en bak 15-20 min in de voorverwarmde oven. Laat de cupcakes afkoelen voordat je ze afwerkt met de frosting.

Voor de frosting:
Maal de Oreo's in een blender. Zorg dat je geen grote stukken meer ziet. Klop met een mixer de boter en roomkaas totdat je een romig geheel hebt. Voeg de bloemsuiker geleidelijk aan toe en klop tot het volledig is opgenomen. Doe de vanille en de room/melk erbij en mix goed. Voeg de Oreo kruimels toe en klop totdat de frosting glad en romig is.

Werk de cupcakes af met de frosting en de mini Oreo's.

Reacties