Pruimen-vanillecake

Krijgen jullie ook zo zin in een plak cake wanneer het weer het wat laat afweten zoals dit weekend. Ja natuurlijk, langzaam verdwijnt de zomer, willen of niet. Dit jaar kunnen we echt niet klagen, wij hebben super genoten van zoveel mogelijk buiten te vertoeven. Langzaam maar zeker korten de dagen, worden de avonden iets langer. 
Half augustus was het reeds VIJF jaar dat wij deze blog hebben. Hopelijk genieten jullie nog altijd van onze blog. Mochten jullie ideeën hebben of eens iets willen zien verschijnen, stuur ons dan zeker een berichtje. We zijn ondertussen wel wat afgeweken van onze plak cake met pruimen, dit is echter geen gewone pruimencake maar een Oost-Europese cake met extra vanille, gember en een krokante kruimeltopping met hazelnoten.
Laat hem jullie smaken bij de start van het nieuwe schooljaar!


                           


Ingrediënten: 
- 125 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
- 125 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- merg van een vanillestokje of 1 tl vanille-extract
- geraspte schil en sap van 1 onbespoten citroen
- 210 g zelfrijzend bakmeel
- een snuifje zout
- 1 tl gemberpoeder
- 1 kg pruimen, ontpit en in kwarten

Voor de kruimeltopping:
- 100 g bloem
- 75 g boter, in blokjes
- 50 g kristalsuiker
- 1 tl kaneel
- 50 g hazelnoten, fijngehakt

Werkwijze:
Verwarm de oven voor tot 170° C. Vet een springvorm van 22 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Maak eerst de topping. Wrijf in een kom de bloem met de boter, de kristalsuiker en de kaneel tot een kruimeldeeg. Roer de hazelnoten erdoor en zet apart.
Klop de boter met de fijne kristalsuiker in 10 minuten bleek en romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elk ei. Voeg een eetlepel van het zelfrijzend bakmeel toe als het eimengsel begint te schiften. Roer het vanillemerg, de geraspte citroenschil en het citroensap erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel, het zout en het gemberpoeder erdoor tot een romig, klontvrij beslag.
Schep het beslag in de cakevorm, verdeel de pruimen erover en bestrooi met de hazelnoottopping. Bak 35 tot 45 minuten, tot de cake terugveert als je er zachtjes op duwt en een satéprikker er schoon weer uit komt. 

Bron: Joodse baktradities van New york tot Tel Aviv 'Kaneel en kardemon' door Anne Shooter

Reacties