Dinosaurus taart Nathan / Flamingotaart Noor

Kleinzoon Nathan mocht onlangs zijn eerste verjaardag vieren en aangezien onze bubbel uit acht bestaat zonder onze kleinkinderen kon het feestje doorgaan. (was in de maand juni). Het thema was Dinosaurus. Er was vraag naar onze chocoladetaart, maar ze moest in het thema passen. Ik kocht nog niet zolang geleden een boekje met tal van suikerdecoraties. Ik moet wel zeggen, dat veel van de kindertaarten met suikerwerk die ik zie verschijnen, over de top zijn, maar dit is mijn persoonlijk oordeel. Jullie weten dat wij niet zo voor kleurstoffen en suikers zijn. Ik wou wel een figuurtje, enkel ter decoratie, want wij eten dit zelfs niet op. Oefening baart kunst, maar ik was toch tevreden met het resultaat voor de eerste keer. Ditmaal vulde ik onze taart met sinaasappelconfituur.

Een drietal weken later was het dan de beurt aan ons Noortje om haar eerste verjaardag te vieren. Opnieuw mooi in twee bubbels verdeeld. Haar thema was Flamingo. Opnieuw stond onze chocoladetaart op tafel, maar ditmaal sober versiert met een flamingo. Van de flamingo stond er geen modelletje in mijn boekje, dus probeerde ik zelf maar iets uit.  Haar taart vulden we met viervruchtenconfituur.


                        Voorbereiding 5 minuten.
Baktijd 1 uur.
Voor 1 grote of 2 kleinere cakes.

Ingrediënten:
- 450 g zelfrijzend bakmeel
- 450 g suiker
- 1 1/2 theelepel vanille-extract
- 75 g cacaopoeder
- 2 theelepels baksoda, gezeefd
- 200 g zachte boter
- 250 ml melk
- 3 grote eieren
- 250 ml zeer hete koffie

Verwarm de oven op 160° C. Vet de zijkanten in van een bakvorm van 30 cm (of 2 van 20 cm doorsnee) en leg bakpapier op de bodem.

Doe alle ingrediënten in een kom of keukenmachine en meng alles goed door elkaar tot de boter volledig is opgenomen.

Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm(en) en strijk de bovenkant glad. Bak de cake een uur tot een pen die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen in de bakvorm. Hij is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten trommel in de koelkast. Zonder garnering kan je hem ook invriezen.

Snij de cake in laagjes en bestrijk met frambozenconfituur.
Dit is facultatief, maar wel lekkerder!
Je kan ook sinaasappelconfituur gebruiken, maar dan moet je ook de garnering bovenop aanpassen.

Smeer voor het serveren koude chocoladeganache over de bovenkant en leg daar verse frambozen bovenop.

Ganache van chocolade:
250 ml room
250 g pure chocolade, grof gehakt

Reacties