Rabarber-peren-patchworktaart

Een hele mond vol hé de titel. Toen ik deze taart tegen kwam vond ik deze wel iets hebben, en ja ik ben niet bedrogen uitgekomen. Dit is geen taart voor echte zoetekauwen want ze blijft altijd het zurige hebben van de rabarber. Persoonlijk vind ik dat je moeilijk van een echte taart kunt spreken gezien het altijd drie losse elementen blijven. De peer, de rabarber en het deeg. Op de foto in het kookboek bleek bij het opscheppen dat de peer onderaan héél mooi roze was gekleurd door de rabarber, bij mij was dit niet het geval. Ik weet niet waar ze hun rabarber kopen maar bij mij kleurt die nooit, maar dan ook nooit mooi roze. Mijn man zei, dat het waarschijnlijk aan onze eigen rabarber lag, maar ik moest hem erop wijzen dat het gekochte rabarber was, dus zijn stelling klopte niet. Ik dacht het op te lossen door een lepel vlierbessensiroop over de rabarber te gieten terwijl hij marineerde in de suiker, maar noppes. Geen resultaat. Wie o wie weet welke rabarber ik moet kopen om ook zo'n mooi roze kleurtje te verkrijgen?
Ingrediënten:
- 6 peren
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje, overlangs doorgesneden
- 400 g rabarber, in stukjes van 4 cm
- 2 el fijne kristalsuiker
- 150 g korstdeeg
- 1 ei, losgeklopt
- 2 el ruwe rietsuiker

Werkwijze:
Leg de peren in een pan en schenk er water bij tot ze onderstaan. Roer er 200 g kristalsuiker en het vanillestokje door en breng het zachtjes aan de kook. Laat de peren ongeveer 10 minuten sudderen, tot je er net in kunt prikken met een mes. Haal de peren uit het vocht (bewaar het vocht) en laat ze afkoelen.
Snijd de onderkant van de peren, zodat ze rechtop blijven staan. Zet ze in een diepe ronde bakvorm van 23 cm en zorg dat ze op gelijke afstanden van elkaar staan. Schud de stukjes rabarber om in 2 eetlepels kristalsuiker en schep ze rond de peren. Sprenkel 1 eetlepel perenvocht over de rabarber.
Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht 170°C). Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het met een mes in onregelmatig gevormde, even grote stukjes. Bedek de rabarber met de stukjes deeg, leg ze tussen de peren en deels op elkaar, zodat je een afgesloten korst met een patchworkeffect krijgt.
Bestrijk het deeg met geklopt ei en strooi de rietsuiker erover. Bak de taart 30-35 minuten tot het deeg goudbruin is, dek de peren eventueel af met aluminiumfolie als je bang bent dat ze verbranden.

Bron: 'Uit de boomgaard' door Stuart Ovenden

Reacties