Canard à l'orange

Lieve mensen, corona doet wat met een mens. Ik probeer deze periode zo goed mogelijk door te komen door extra aandacht te besteden aan mijn gerechten en lekker te koken. God zij dank ben ik nog deels aan het werk. Wanneer ik dus thuis kom moet het allemaal vlug gaan en zodoende heb ik  de wok opnieuw ontdekt. Vroeger was die immens populair en verschenen er heel wat kookboeken over, maar voor een groot gezin vond ik dat minder praktisch. Nu we maar met ons tweetjes zijn haal ik hem iets vlugger boven en ook mijn oude kookboeken zijn opnieuw een bron van inspiratie.  Dit is  een gerechtje uit 2002. Ja jullie lezen het goed, maar wat een smaakbom. De klassieke bereiding toen al in een nieuw jasje gestoken door niemand minder dan Piet Huysentruyt.

Ingrediënten:
- 3 eendenborsten (met of zonder vel)
- 2 el gehakte knoflookteentjes
- 1 el gehakte gember
- 2 gehakte sjalotten
- 1 fijngesneden chilipeper
- 1 bosje lente-ui
- olijfolie
- 2 sinaasappelen
- 2 el honing
- 2 el balsamicoazijn
- 300 g verse jonge spinazie
- 2 el gehakte pindanoten

Werkwijze:
Snijd de eend in plakjes van ongeveer 4 mm dik. Wok de knoflook, de gember, de sjalot, de chilipeper en de lente-uitjes in de hete pan en voeg de eend eraan toe. Snijd de partjes uit de sinaasappelen en vang het sap op. Blus de pan met de honing, het sap van de sinaasappel en de balsamicoazijn. Laat even doorkoken en meng op het laatst de spinazie en de pindanootjes erdoor. Serveer.

Reacties