Risotto bianco met bloemkool

Op onze blog kan je al enkele risotto's vinden waaronder een met asperges en tomaat. Gedurende de corona tijd probeer ik nog meer in mijn keuken op reis te gaan. 
Ik probeer Italiaans, Grieks, Spaans of Marokkaans te koken. Deze vegetarische risotto past in dit plaatje en geeft de bloemkool haar verdiende culinaire status. De witte kleur past bovendien helemaal bij het voorjaar.  Een ideaal doordeweeks gerechtje!


Ingrediƫnten:
- 2 groentenbouillontabletten
- 5 el olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 gedroogd chilipepertje
- 300 g risottorijst
- 200 ml droge witte wijn
- 25 g boter
- 75 g grana padano, geraspt
- 300 g kleine bloemkoolroosjes

Werkwijze:
Breng in een pan 1 1/4 liter water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan.
Verhit intussen 2 el olie in een hapjespan of kleine braadpan. Fruit hierin de ui in 4 minuten zachtjes glazig. Voeg de bleekselderij en knoflook toe en fruit alles samen nog zachtjes 3 minuten. Verkruimel de chilipeper boven de pan. Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 minuut mee.
Schenk de wijn in de pan en beng alles al roerend aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is. Dit duurt circa 20 minuten. Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben. Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.
Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper door. Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 minuten staan.
Verhit tijdens het koken van de risotto de resterende 3 eetlepels olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de bloemkool op middelmatig hoog vuur goudbruin aan. Draai het vuur laag en bak de roosjes in ca. 12 minuten gaar. Bestrooi ze met wat zout en peper.
Verdeel de risotto over 4 warme diepe borden en schep de bloemkoolroosjes erop. Lekker met groene salade met een pestodressing.

Bron : ' 12 maanden lekker eten' Albert Heyn

Reacties