Kaas en hazelnootbrood

Zoals beloofd krijgen jullie vandaag opnieuw een recept om brood te bakken. Jullie konden al lezen dat ik momenteel zelf mijn brood bak. Jaren geleden kocht ik ooit een broodmachine, maar ik heb deze bijna nooit gebruikt. Ze stond gewoon stof te vergaren in mijn kelder. Bovendien had ik vroeger meer brood nodig. Iedereen nam toen als lunch brood mee naar school of werk, dus de hoeveelheid uit mijn machientje was te klein. Vorig jaar heb ik mij zelf verwend met een nieuwe Kitchenaid, ik had nog een oude Kenwood staan van mijn mama zaliger, maar ik bracht deze naar de kringloop en kocht mij naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van Kitchenaid hun jubileumtoestel.  Nu wil ik mij nog graag een Thermomix aanschaffen. Iemand onder jullie die daar ervaring mee heeft? Mensen die er een hebben zeggen dat ze hem nooit meer zouden willen missen, anderen zeggen tegen mij dat ik dit niet nodig heb.
Dit broodje is nog warm heel lekker met verse kaas, fijne vleeswaren of fruit.Ingrediënten:
- 500 g tarwebloem
- 150 g geroosterde hazelnoten, fijngehakt met een mes
- 1 tl zeezout vlokken
- 1 tl suiker
- 14 g gist ( 2 zakjes instant of droge gist) of 30 g verse gist
- 250 ml lauwwarm water
- 150 g Pecorino of Parmezaanse kaas, in kleine blokjes
- 3 el extra vergine olijfolie

Werkwijze: 
Doe de bloem, de hazelnoten, het zout en de suiker in een staande mixer met deeghaak. Als je instantgist gebruikt, strooi deze dan in de kom en meng op een langzame stand door de andere ingrediënten. Meng droge of verse gist eerst even met wat water in een kleine kom. Voeg het gistmengsel, de rest van het water, de kaas en de olie toe en mix alles op een langzame stand tot het deeg loskomt van de kom, 3-4 minuten. Laat het 15 minuten rusten en mix vervolgens nog 3-5 minuten op een laag-middelhoge stand. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe om een soepel en elastisch deeg te maken.
Met de hand: meng alle ingrediënten in een grote kom en plaats het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het 5-10 minuten door, tot het deeg loslaat van het werkblad. Laat het 15 minuten rusten en kneed het nogmaals 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is.
Vet een grote kom in met olie. Maak een bal van het deeg en plaats deze in de kom. Draai hem een paar keer rond zodat hij rondom met een laagje olie bedekt wordt. Dek het deeg nu losjes af met plastic folie en zet het weg op een warme, tochtvrije plek om het in ongeveer 2 uur te laten rijzen tot twee keer het oorspronkelijke volume.
Vet een grote broodbakvorm van 12x30 cm in met olie. Plaats het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk het zachtjes plat totdat de grote luchtbellen verdwenen zijn en plaats het in de vorm. Afdekken met een schone doek en nog 1 uur laten rijzen.
Verwarm de oven voor op 230°C. of gasovenstand 8. Bak het brood in ongeveer 30 minuten, tot het hol klinkt als je op de bodem klopt. Serveer warm met kaas.

Bron: 'De beste broodrecepten wereldwijd' Rebo productions
           

Reacties