Broodjes met rozemarijn en rozijnen

Ik merk dat er héél veel gebakken wordt nu we thuis zitten door corona. Bakken stond nu wel regelmatig op mijn programma, maar brood bakte ik niet echt zo vaak, tenzij voor een speciale gelegenheid. Daar is nu verandering in gekomen. Sinds de corona heb ik nog geen brood gekocht, ik bak het zelf. Soms eens met een mix van de aveve, maar dikwijls zoek ik naar een recept in een bakboek.  Als afwisseling op zondag bakte ik dan al eens havermout muffins en ook deze broodjes. Deze zijn echt, echt super lekker. Wij aten ze 's middags bij onze kaasschotel met een likje goede boter. Ze zullen het zeker ook goed doen bij de barbecue!Ingrediënten :
- 2 el verse rozemarijnblaadjes
- 75 ml olijfolie extra vierge
- 7 g instantgist of droge gist of 15 g verse gist
- 450 g bloem van harde tarwe
- 2 tl zout
- 2 tl suiker
- 250 ml lauw water
- 90 g rozijnen, afgespoeld, uitgelekt en gedroogd

Werkwijze:
Meng 1 1/2 el rozemarijn met 4 el olie in een kleine steelpan op heel laag vuur tot het kookt en laat 5 minuten zachtjes trekken. Haal de pan van het vuur, verwijder de rozemarijn en zet de olie opzij om af te koelen. 
Meng de bloem, het zout en de suiker in een staande mixer met deeghaak. Als je instantgist gebruikt, strooi dit in de kom en mix op lage snelheid met het deeg. Als je droge of verse gist gebruikt, meng dit met een beetje van het water in een kleine kom. Voeg het gistmengsel, de rozemarijnolie en de rest van het water toe aan de kom met de bloem en meng 3-4 minuten op lage snelheid tot het deeg loskomt van de binnenkant van de kom. Laat het deeg 15 minuten rusten en mix het daarna op laag-middelhoge snelheid in 3-5 minuten tot een glad en elastisch deeg.
Als je het met de hand kneedt, meng dan de ingrediënten in een grote kom. Stort het op een met bloem bestoven werkblad. Kneed 5-10 minuten, tot het deeg loskomt van het werkoppervlak. Laat 15 minuten rusten. Kneed nog 5-10 minuten, tot het een glad en elastisch deeg is.
Vet een schone kom in met olie en doe het deeg erin. Rol het deeg door de kom zodat het licht met olie bedekt is. Dek de kom af met plastic folie en zet de kom op een warme, tochtvrije plek om te laten rijzen tot het deeg is verdubbeld in omvang, ongeveer 1 uur.
Vet een bakplaat in en bedek met bakpapier. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkblad. Plet en kneed het deeg 2-3 minuten zachtjes terwijl je de rozijnen en de overgebleven rozemarijn erin verwerkt. Snijd het deeg in tien gelijke stukken, bevochtig met de overgebleven 1 el olie, en vorm ze tot ronde broodjes.
Leg de broodjes op het bakpapier ongeveer 4 cm uit elkaar. gebruik een gekarteld mes om een 1 cm diep kruis te maken aan de bovenkant van elk broodje. Dek af met een schone theedoek en laat ze 30-45 minuten rijzen tot ze gezwollen zijn.
Verwarm de oven voor op 200°C, warme lucht 190°C, of gasovenstand 6. Bak 20 minuten tot de broodjes gerezen en goudbruin zijn. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Bron: 'De beste broodrecepten' Rebo

Reacties