Eendenragout

Ten tijde van corona heb ik in het weekend iets meer tijd dan anders. Hoog tijd dus om nog eens eend op mijn menu te zetten. In dit recept gebruiken ze eendenbouten, maar gezien wij zelf onze eendjes laten slachten hebben wij ook eendenvlees dat je niet zo courant in de handel kunt kopen. Ik had dus nog vleugels en nekken in de aanbieding. Voor dit gerechtje was dit ideaal. De bereidingswijze was identiek, alleen veel meer prutswerk om alles van het bot te halen. Maar het was het waard. De eerste avond aten wij dit vergezeld van tagliatelle. De tweede avond maakte ik er puree aardappelen bij en extra worteltjes.  Mijn boutjes zitten nog in de vriezer en daar wil ik binnenkort nog eens confit van maken.

Ingrediƫnten:
- 4 eendenbouten
- 80 g gerookt spek
- 1 ui
- 4 stukken bleekselder
- 4 wortelen
- 800 g tomatenblokjes in blik
- 200 ml kippenbouillon
- 150 ml rode wijn
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- kruidentuiltje (peterselie, laurier,tijm)
- peterselie
- 1 klontje boter
- peper en zout

Werkwijze:
Neem een stoofpot en kleur de bouten aan in de boter. Haal de bouten er terug uit.  Pel de ui, schil de wortelen en maak de selder schoon. Snij alles in fijne blokjes. Pel en plet de knoflook. Voeg het spek in de pan en bak krokant. Voeg alle fijngesneden ingrediĆ«nten er aan toe en laat enkele minuten meebakken. Blus vervolgens met de rode wijn en laat even inkoken. Voeg dan de kippenbouillon, het kruidentuiltje en de gepelde tomaten toe. Leg de bouten er in. Laat alles 1 uur zachtjes stoven ongeveer tot het vlees van het bot valt.
Haal al het vlees van het bot en snij eventueel nog in wat kleinere stukjes. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Voeg het vlees opnieuw toe en kruid met peper en zout.
Spoel de peterselie en hak fijn. Meng met een beetje citroenzeste en olijfolie. Kruid met peper en zout.
Bron: aangepast recept uit tijdschrift Libelle.


Reacties