Fins broodje

Lieve mensen, normaal krijgen jullie op woensdag (of soms donderdag) een postje met decoratie of d.i.y. Momenteel staat dit echter op een laag pitje. Ik ben wel nieuwe idee├źn aan het uitwerken maar de afwerking laat nog wat op zich wachten. Corona tijd!  Er valt gewoon momenteel niet veel te vieren. Er stond een communiefeest op de planning, maar dit gaat niet door. Er is dus niet echt druk en noodzaak om veel te maken, bovendien heb je dan soms wel nog wat extra benodigdheden tekort en zou je deze dan moeten bestellen, afwachten, en dat is niet echt aan mij besteed. Ik ga graag halen wat ik denk nodig te hebben en kan dan nog zo goed werken. Dus krijgen jullie deze week en volgende week een receptje om brood te bakken. Iedereen heeft blijkbaar toch massa's bloem ingeslagen en je kan deze toch niet over datum laten gaan:).

Ingredi├źnten:
- 225 g roggemeel
- 300 g witte bloem van harde tarwe
- 7 g (1zakje) gedroogde gist of 15 g verse gist
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 2 tl zout
- 3 dl warm water
- 45 g (3el) boter, gesmolten

Werkwijze:
Doe de bloem, gist , suiker en het zout in een grote kom en meng er met je handen of met een houten lepel geleidelijk het water door tot je een min of meer samenhangende klont deeg hebt. Werk er een eetlepel van de gesmolten boter door. Begin met kneden, hetzij met de hand, hetzij met de deeghaak, tot je het deeg tot een gladde, compacte bal kunt vormen. Doe er al knedend zo veel meer water of bloem (witte bloem, geen roggemeel) bij als nodig is.
Gebruik wat van de gesmolten boter om een kom in te vetten en leg de bal daarin. Keer hem een keer om, zodat ook de bovenkant vettig is (en dus niet uitdroogt). Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een koele plek tot de volgende dag, op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
Sla het deeg wanneer het in volume verdubbeld is terug. Dat geeft met compact deeg nooit zo'n bevredigend gevoel als met deeg voor wittebrood, maar het blijft aangenaam. Kneed het deeg even door en vorm het tot een rond brood. Leg het op de bakplaat, leg er een theedoek over en laat het nog 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 190°C, gasovenstand 5. Laat het brood in 45 tot 55 minuten gaar bakken. Het moet hol klinken als je met je knokkels op de onderkant tikt en een breinaald die je erin steekt moet er schoon uit komen.
Kwast het brood met de resterende eetlepel gesmolten boter in en leg het op een rooster om het af te laten koelen.

Bron: Nigella Lawson ' Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?'

Reacties