Pannenkoek van zoete aardappel en lente-ui met spicy zalm

Na reeds drie jaar op rij een pannenkoekentaart te hebben geblogd voor Lichtmis, serveren wij jullie nu een hartig gerecht met pannenkoek. Niet zomaar een gewone pannenkoek, maar eentje van zoete aardappel. Toen mijn kinderen klein waren maakte ik dikwijls kleine aardappelpannenkoekjes als hoofdgerecht i.p.v. gewone gekookte patat. Wij serveren deze pannenkoek met een heerlijk stukje zalm en een slaatje op basis van venkel en appel. Mochten jullie toch liever zoet hebben, kijk dan nog eventjes naar onze pannenkoekentaart met lemoncurd, onze 'droom in roze' of onze crêpetaart met sinaasappel en chocolade. Aan jullie de keuze.

      


Ingrediënten:
- 2 middelgrote zoete aardappelen
- 4 lente-uien, fijngesneden 
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 6 el bloem
- 1 tl zout
- versgemalen zwarte peper
- boter of olie, voor het bakken 

spicy zalm
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl komijn
- 1 tl zoutvlokken
- 2 el chilisaus
- 600/800 g zalmfilet aan één stuk, zonder graten maar met huid
- 1/2 limoen
- milde olijfolie

venkel-appelsalade
- appel
- venkel
- citroen of limoen
- olijfolie
- verse kruiden (waterkers, kervel of peterselie) gehakt 

Werkwijze:
Schil en rasp de zoete aardappelen. Doe ze in een kom en voeg de lente-ui en knoflook toe. Schep de eieren, bloem en het zout erdoor. Breng het mengsel op smaak met zwarte peper. 
Bak kleine, dikke pannenkoeken op gemiddeld hoog vuur: duw het beslag een beetje plat, zodat de pannenkoeken even dik worden. Draai ze voorzichtig om als de onderkant goudbruin is en bak de andere kant. Bewaar de pannenkoeken tot gebruik in een op 100°C voorverwarmde oven. Of verwarm ze later een paar minuten op 180°C.

Spicy zalm
Kneus de koriander, venkel, komijn en het zout in een vijzel. Meng dit specerijenmengsel met de chilisaus en wrijf er dan de zalmmoot mee in. Pers de limoen erboven uit en druppel er wat olijfolie over. Verwarm de grill voor op een gemiddelde tot hoge stand en gril de zalm op de huid 10-15 minuten (de zalm moet in het midden nog roze zijn). Of bak de zalm circa 25 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven.

Venkel-appelsalade
Snijd de appel en venkel in flinterdunne plakjes met een mandoline. Druppel er citroensap en olijfolie over en schep alles snel met wat kruiden door elkaar. 

Bron: 'Pannenkoeken' zoet en hartig door Lise Finckenhagen

Reacties