Rijstpap met gouden lepeltje

Iedereen maakt rijstpap op een andere manier denk ik. Mijn mama had hem liever wat slapper, iets meer melk en iets minder rijst. Bij mijn schoonouders was die altijd héél stevig. Zij gebruikten nog verse melk van de koe rechtstreeks van de boer. Dat proefde je wel. Ik heb hem liever tussen de twee. Ik gebruik altijd volle melk. Gezien wij er onlangs terug maakten voor de babyborrel - iedereen lust dit - en wij lovende reacties kregen, dacht ik waarom deze niet eens bloggen. Voor een feest meng ik er altijd wat opgeklopte room onder. Dit maakt hem verfijnder. Voor ons dagelijks gebruik niet. Vroeger als kind zeiden ze dat we rijstpap met gouden lepeltjes gingen eten in de hemel. Gelukkig hoeven we daar nu niet meer op te wachten gezien we ons gouden bestek nu zelf kunnen kopen en nu al ten volle hiervan kunnen genieten!Ingrediënten:
- 1 l volle melk
- 125 g ronde rijst (Bosto dessertrijst)
- 1 vanillestok
- 1 kaneelstok
- 1 rondje saffraan
- 50 g suiker

Werkwijze:
Breng in een kookpan de melk, de rijst, de vanillestok, kaneelstok en de saffraan. Breng alles aan de kook. Plaats het deksel op de pan en laat ongeveer een 40 minuten op een zacht vuurtje verder garen. Voeg de suiker een vijftal minuutjes voor het einde van de kooktijd toe. Laat voldoende afkoelen. Roer af en toe om velvorming te voorkomen. Wanneer je het heel feestelijk wilt, kan je nu de opgeklopte room eronder mengen. 1/4 hoeveelheid per liter melk.
Dien op in glaasjes, kommetjes of op bordjes. Geef er bruine suiker bij. Eventueel kan je er ook opgelegde en ingedikte kersen bijgeven. Ook wat compote van abrikozen is niet te versmaden.
Smakelijk!

Reacties