Pannenkoekentaart met lemoncurd en maanzaad

Donderdag vieren we Lichtmis. Traditiegetrouw horen hier pannenkoeken bij. Vorig jaar maakten wij voor jullie een pannenkoekentaart met cointreau. Deze maal kwam ik in 'Super gâteaux', een prachtig taartenboek van Marabout, deze taart tegen. Er hoort een frisse lemon curd bij en ook een mascarponemousse, en er komt maanzaad in het beslag. In het pannenkoekenbeslag zelf voegen we geen suiker toe. Je gebruikt best een pan van ongeveer 20 cm om mooie flensjes te verkrijgen. Je hebt er toch zeker een 14-tal nodig. 



Ingrediënten:
Voor het beslag
- 250 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
- 1 snuifje zout
- 4 eieren
- 500  ml melk
- 1 el maanzaad
- 1 el olie

- 500 g mascarpone 
- 1 el room
- 50 g meringues

Voor de lemoncurd
- 130 ml citroensap (2 citroenen)
- rasp van 2 citroenen (gebruik onbespoten citroenen)
- 200 g suiker
- 125 g boter
- 2 eieren

Bosbessen met vanille
- 1 vanillestok
- 110 g poedersuiker
- 60 ml water
- 1 stuk citroenschil
- 250 g bosbessen
 
Werkwijze:
Doe de gezeefde bloem in een ruime kom. Voeg de olie en een snuifje zout toe. Maak in het midden een kuiltje en voeg er de los geklopte eieren met wat melk bij. Meng alles tot een stevig beslag en voeg er beetje bij beetje de rest van de melk aan toe. Laat ongeveer een 20 minuutjes rusten.
Bak nadien al het beslag op. 

Klop de mascarpone los met wat room. 

Voor de lemoncurd rasp je de schil van 2 citroenen en pers je ze uit. In een hittebestendige kom voeg je rasp, suiker en boter samen. Laat dit au bain-marie smelten. Als alles gesmolten is voeg je het citroensap toe. Roer even door en voeg dan ook de eieren toe. Belangrijk is dat je nu constant blijft roeren en de massa laat indikken tot de dikte van yoghurt. Laat afkoelen.

Snij de vanillestok in 2 en haal er de zaadjes uit. Doe deze in een pan en voeg het poedersuiker, water en het stuk citroenschil toe. Laat op een zacht vuurtje opwarmen tot de suiker is gesmolten. Breng eventjes aan de kook. Verlaag onmiddellijk het vuur en laat ongeveer 3 minuten trekken. Van het vuur af voeg je de bosbessen toe. Laat afkoelen.

Om de taart op te bouwen: plaats een eerste pannenkoek op een schaal. Besmeer die met wat lemoncurd. Plaats er een tweede op en besmeer die met mascarpone. Vervolgens bouw je zo je taart op. Hier en daar plaats je er wat gebrokkelde meringues tussen om je taart in evenwicht te brengen. Op de laatste pannenkoek smeer je wat mascarpone, vervolgens nog wat lemon curd. Strooi er nog wat maanzaad over en als laatste de bosbessen met de citroenschil.

Smakelijk, geniet ervan!

Reacties