Rôti de canard

Met de feestdagen in het verschiet wil ik jullie ook enkele ideeën aanreiken voor jullie feestdiner.  Straks worden we overspoeld met tijdschriften en reclamefolders met tal van kerst- en eindejaarsmenu's. In de warenhuizen zijn nu al producten te verkrijgen om uit te testen en te proeven zodanig dat het aan niets ontbreekt op jullie feesttafel. Ook gevogelte krijgt een favoriete plaats. Denken we dan aan kalkoen, parelhoen of eend. Persoonlijk vind ik dat eend moeilijk klaar te maken is voor een grotere groep genodigden. Wanneer je alles à la minute moet bakken, dan krijg je stress. Niet echter met dit gerechtje. Dit maak je reeds op voorhand deels klaar zodat je het enkel nog in de oven hoeft te schuiven wanneer je genodigden reeds aanwezig zijn.
Ingrediënten:
Per 2 personen
- 2 grote magrets van eend
- 6 gedroogde abrikozen
- 6 gedroogde pruimen
- 50 g amandelen 
- 1 el honing
- 1 el olijfolie
- 1 takje rozemarijn
- peper en zout

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Bak in een pan de eend langs de velkant voor ongeveer een 3-tal minuten (zonder vetstof). Voeg peper en zout toe. Zet apart.
Ondertussen meng je de olijfolie met de honing.
Neem een magret. Leg er de abrikozen (in 2 gesneden), de pruimen en de amandelen tussen. Plaats een tweede magret er bovenop. Velkant naar boven. Bindt het geheel samen met keukentouw. Zo bekom je een rôti. 
Giet de saus over de magrets, peper en zout, voeg de rozemarijn toe.
Plaats in de oven gedurende 15 min. op 220°C. Nadien verminder je de temperatuur naar 180°C. Laat ze  nog ongeveer een 15 minuten bakken.
Bedek nadien met aluminium folie en laat een 5-tal minuten rusten.
Smakelijk!

Je kan ze opdienen met Hasselback aardappelen. 
Wat super lekker is zijn gedroogde vruchten geweekt in porto. Deze nadien zachtjes opwarmen en dit bij je gevogelte serveren. Ook wat fijngesneden witloof aangemaakt met wat peper en zout en wat azijn en olie doet het uitstekend.

Bron: Marie Gourmandise

Reacties