Pompoen - kaneeltaart

Op 30 oktober werd mijn dochter weer een jaartje ouder...29 lentes telt ze ondertussen al. Naar goede gewoonte wou ze iets bakken om te trakteren op haar werk. De keuze viel op deze pompoen-kaneeltaart. Een perfect receptje dat past bij een herfstige dag. De taart lijkt misschien veel werk, maar dat is het absoluut niet! Het deeg hoef je echt niet zelf te maken, gewoon een vel bladerdeeg uit de supermarkt doet even goed dienst. En het resultaat is de moeite! De taart werd volledig opgesmuld door de collega's (jammer voor mij ;)) en de reacties waren lovend.   



Ingrediënten:
Deeg
- 150 g bloem
- 50 g suiker
- mespuntje zout
- 100 g koude roomboter
- 1/2 ei
- boter om in te vetten
- bloem om te bestuiven

Pompoenvulling
- 500 g pompoen
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 50 g bruine basterdsuiker
- mespuntje zout
- 2 tl speculaaskruiden
- 20 g bloem
- 100 g crème fraîche
- 50 ml bourbon whiskey (of appelsap)

Topping
- 2 appels
- 150 g bloem
- 80 g suiker
- 80 g bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 100 g roomboter

Kaneelcrackers
- 35 g roomboter
- 100 g poedersuiker
- 35 ml melk
- 25 g bloem
- 1 tl kaneelpoeder

Poedersuiker om te bestuiven

Werkwijze:
Deeg
Zeef de bloem boven een kom en voeg suiker en zout toe. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Voeg het halve ei toe en kneed er met koele handen een deeg van. Pak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Pompoenvulling
Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de pompoen en snijd in blokjes, verspreid ze over de met bakpapier beklede bakplaat en bak ze circa 30 minuten tot ze gaar zijn. Laat iets afkoelen.

Topping
Schil en snijd de appels in blokjes. Meng bloem, suiker, bruine basterdsuiker, kaneelpoeder en boter door elkaar tot er een kruimelig deeg ontstaat. Meng de appelblokjes door de deegkruimels.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 180°C. Vet de taartvorm in en bekleed hem met bakpapier. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm ermee. Vouw het overlappende deeg terug in de rand zodat die steviger wordt. Prik het deeg in met een vork. Verdeel de pompoenvulling over het deeg en strooi de topping erover. Bak de taart circa 45 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Kaneelcrackers
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de roomboter en meng met de poedersuiker, melk, bloem en kaneelpoeder. Strijk het beslag uit op de met bakpaier beklede bakplaat. Haal de taart uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 200°C. Bak de kaneelcrackers circa 6-8 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Breek ze na het bakken in stukken en garneer de taart ermee. Bestuif voor het serveren met poedersuiker.
Smakelijk en succes!

Bron: Rudolph's Bakery

Reacties