Citroen-mascarponemousse met amaretticrunch

Dit is een hemels toetje!!! Ideaal na een wat copieuze maaltijd. Normaal vind ik dessertjes met mascarpone soms wat zwaar, maar niets hiervan bij dit gerechtje. Door de citroenen is dit echt luchtig. De  crunch van amaretti koekjes met karamel zorgt dan weer voor een krokante beet, de ideale tegenhanger. Kortom dit moeten jullie zeker eens maken! Ik maakte het ondertussen reeds 3 maal. Eerst om het zelf uit te proberen en de buren te laten proeven. Vervolgens voor de Italiaanse avond van het Davidsfonds en Markant en als laatste voor de babyborrel van Lena! Iedereen vond dit super lekker.
Bovendien is het makkelijk klaar te maken, zelfs wat op voorhand. Strooi wel je crunch er pas op het laatste moment over.Ingrediënten :
Voor 4 personen
- 2 blaadjes gelatine
- 2 citroenen
- 100 g suiker
- 250 g mascarpone
- 50 ml slagroom
- 2 amaretti morbidi, verkruimeld (Italiaanse koekjes te vinden in de Carrefour bij de Italiaanse specialiteiten)

Werkwijze:
Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Boen 1 citroen schoon en rasp de schil. Ik gebruik hiervoor onbespoten citroenen. Pers de citroenen uit. breng de citroenrasp met het sap en 75 g suiker in een steelpan tegen de kook aan. Roer tot de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatine al roerende op in de hete citroensiroop. Laat de siroop tot kamertemperatuur afkoelen.
Klop met de mixer de mascarpone met de slagroom tot een dikke crème. Klop in een dun straaltje de citroensiroop erdoor. Schenk de mousse in 4 glazen en zet min. 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm in een (saus)pan de laatste 25 g suiker met 2 el water zachtjes tot een heldere suikersiroop. Laat de suikersiroop op iets hoger vuur kleuren tot goudbruine karamel. Roer niet, maar schud de pan af en toe. Strooi de amarettikruimels op bakpapier in je ovenschaal. Schenk de warme karamel erover en laat afkoelen. Hak de karamel in stukjes.
Neem de mousses uit de koelkast en laat 10 min. op temperatuur komen. Bestrooi met de amaretticrunch.
Bereiden 25 min./wachten +- 2 uur. 

Eventueel kan je 3 el limoncello bij de citroensiroop voegen.

Bron: Delicious december Feestkoken

Reacties