Gâteaux de riz salé au safran, coeur de ricotta et sauce aux asperges
Het aspergeseizoen loopt weldra ten einde, maar op de valreep wil ik jullie nog laten kennismaken met dit verrukkelijke gerechtje. Ik trof dit aan op de blog 'un déjeuner de soleil'. Je kan dit gerecht perfect op voorhand bereiden. Bovendien is het eenvoudig klaar te maken en toch toont het alsof er een meesterkok aan het werk is geweest. De basis is een safraan rijst, met in het midden een vulling van ricotta, rauwe ham en fijngesneden groene asperges. Ik gebruikte de Ganda Grand Cru van onze Belgische bodem. De hoeveelheid is voldoende voor 6/8 personen of je kan er een 10-tal kleine timbaaltjes mee vullen.
Ingrediënten:
- 350 g rijst arborio/carnaioli
- 90 cl groentenbouillon
- 50 g boter
- 40 g parmezaan
- 3 dosissen safraan
- 1 sjalot
- peper/zout
- 400 g ricotta
- 4/5 schellen rauwe ham
- platte peterselie
- 2 botten groene asperges
- 4 jonge lenteui (zonder groen)
- platte peterselie of tijm of kervel
- olijfolie
- peper en zout
Werkwijze:
Voor het timbaaltje:
Voor het timbaaltje:
Sjalot aanstoven. Rijst toevoegen en 1 minuut laten kleuren. Safraan en warme bouillon toevoegen. Vuur lager zetten en 15 min. laten koken.
Vuur afzetten, peper en zout en geraspte parmezaan toevoegen. Laten afkoelen en eventueel afdekken met een folie.
Ondertussen de ham in de oven laten drogen.
Van de asperges de kopjes afsnijden en apart houden, deze dan lichtjes opbakken in de pan. Zout toevoegen.
Van de asperges de kopjes afsnijden en apart houden, deze dan lichtjes opbakken in de pan. Zout toevoegen.
De ricotta samen met de helft van de ham en 1/3 van de aspergepunten (heel fijn gesneden) mengen.
De oven op 180° C opwarmen. Timbaaltjes invetten met boter.
De timbaaltjes opvullen met wat rijstmengsel voor 1/3. Dan ricotta mengsel toevoegen en opnieuw aanvullen met een nieuwe laag rijstmengsel.
Een ovenschaal met water vullen, de timbaaltjes erin plaatsen en 20 min. bakken in de oven.
Ondertussen de rest van de asperges in stukjes snijden. De uitjes bakken in 2 lepels olie. Asperges toevoegen en 2 min. laten bakken. Eenzelfde volume van water toevoegen, zout toevoegen en 15 min. laten koken. Alles mixen met de kruiden, en peper en zout naar smaak toevoegen.
Afwerking:
Afwerking:
De timbaaltjes storten op een bord. Wat saus op het bord schikken. De gedroogde ham in stukjes erbij plaatsen, samen met de aspergepunten.
Kan koud of warm geserveerd worden.
Smakelijk!
Reacties
Een reactie posten