Charlotte rose à la fraise

Toen ik deze charlotte in het tijdschrift '+280 idées gourmandes' zag verschijnen dacht ik onmiddellijk whah! dit moeten we zeker eens maken. Ook mijn dochter was laaiend enthousiast. En gezien het nog volop aardbeien seizoen is kwam dit op het juiste moment. Deze charlotte is super luchtig, geweldig van smaak en zeker niet te zoet. Laat je zeker niet afschrikken door het werk, dit valt reuze goed mee. We maakten ze op zaterdagmorgen, en werkten ze af met versiering op zondagmorgen. Deze creatie zal zeker niet misstaan bij jullie volgend feestje!


Ingrediënten:
- 800 g aardbeien
- 450 g biscuits roses de Reims
- 150 g suiker (wij gebruikten bloemsuiker)
- 65 cl room (goed koud)
- 8 velletjes gelatine
- 4 eiwitten
- 10 cl amaretto
- 2  koffielepels oranjebloesemwater, maar wij gebruikten rozenwater

Benodigdheden:
3 vormen van verschillende diameter (15-20 en 25 cm)
eventueel keukenthermometer

Werkwijze:
Breng in een kookpan 8 cl water en de suiker aan de kook tot 120°C. Ondertussen klopt u de eiwitten stevig op tot sneeuw. Giet er de warme siroop over en blijf kloppen op stevige snelheid tot het koud wordt en je een Italiaanse meringue bekomt. 
Laat ondertussen de gelatine smelten in koud water. 
Mix 550 g aardbeien tot coulis. Gebruik 1/3 van deze coulis om op te warmen en voeg de uitgelekte gelatine toe, weg van de vuurbron. Voeg de rest van de coulis toe. Voeg ook het rozenwater erbij. Nadien spatel je er de slagroom onder. Meng er dan voorzichtig het eiwitmengsel bij. 

Beleg de bodem van elke springvorm met een bakpapier (wel mooi op maat uitgesneden). Eventueel moet je de koekjes aan de onderzijde wat bijsnijden, zodat ze niet teveel boven de vorm uitsteken. 
In een platte schaal meng je de amaretto met 15 cl water. Héél lichtjes druk je de onderzijde en achterzijde van de koekjes in het mengsel (enkel dippen). Plaats ze 1 na 1 in de vorm. Vul op met de aardbeienmousse. Plaats zeker voor minimum 12 uren in de koelkast.

Voor het afwerken, plaats je elke vorm op elkaar. Versier verder met de resterende aardbeien, een mooi lint en eventueel enkele bloemetjes. 

Drink hierbij een rosé champagne.
Smakelijk!

Reacties

  1. Wacht vooral niet op een volgend feestje om deze taart te maken. Maak ze gewoon omdat ze heerlijk is, omdat ze om duimen en vingers af te likken is, omdat ze lekker luchtig is, omdat ze doet dromen, omdat ze je eraan herinnert hoe zoet het leven wel kan zijn. Nog redenen nodig? Ik mocht ze proeven en ze smaakt dubbel zo lekker als ze er mooi uitziet, en dat zelfs zonder de champagne!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten