Crêpetaart met sinaasappel, chocolade en cointreau

Volgende week is het 2 februari, beter bekend als Lichtmis. Dan worden er in heel wat Vlaamse huishoudens pannenkoeken gebakken. Ook de reclamefolders staan er vol van. Kennen jullie nog het oude gezegde "Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm!"?
Wij doen daar alleszins ook aan mee! Maar dit jaar opteerden we niet voor de klassieke pannenkoeken, maar maakten we een pannenkoekentaart uit het nieuwe boek "Zoet & Shoot" van Linda Lomelino. Linda is een Zweedse blogster en foodfotografe. De taart is eenvoudig om maken, maar ziet er gewoon hemels uit!

pannenkoekentaart_sinaasappel_cointreau


pannenkoekentaart_sinaasappel_cointreau
Je ziet mooi de laagjes van de verschillende pannenkoeken! En natuurlijk... een glaasje cointreau mag er ook niet bij ontbreken :).

Ingrediënten:

Crêpes
- 4 eieren
- 350 ml melk
- 250 ml water
- 300 g zelfrijzende bloem
- 1/4 tl zout
- 1 1/2 el kristalsuiker
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 75 g boter + extra om te bakken

Chocoladeganache
- 200 g pure chocolade
- 100 g melkchocolade
- 300 ml slagroom
- evt. 25 ml Cointreau

- 200 ml slagroom
- geraspte chocolade
- evt. 50 g verse frambozen

Werkwijze:
Crêpes
Klop de eieren, melk, water, bloem, zout, suiker en sinaasappelrasp in een kom. Klop flink tot alle klontjes verdwenen zijn. Laat het beslag bij kamertemperatuur circa 30 minuten rijzen. Smelt de boter en laat afkoelen. Meng de boter door het beslag. 
Verhit een koekenpan met een diameter van 15-20 cm en doe er een klontje boter in. Bak dunne crêpes en leg ze op een bord, het liefst met bakpapier ertussen, zodat ze later eenvoudig gescheiden kunnen worden. Laat helemaal afkoelen.
(De hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 22 pannenkoekjes met een diameter van 18 cm).

Chocoladeganache
Hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een hittebestendige kom.
Verwarm de slagroom en Cointreau voorzichtig in een pan. Haal de pan vlak voordat het mengsel kookt van de warmtebron. Schenk de slagroom over de chocolade en laat een paar seconden staan. Roer daarna tot de chocolade volledig gesmolten is en er een glanzende ganache is ontstaan.
Schenk 100 ml van de ganache in een aparte kom ter garnering.

De taart samenstellen
Leg een eerste crêpe op een schaal en strijk er een dunne laag ganache over. Herhaal tot je alle crêpes hebt gebruikt. Zet de taart eventueel 20 minuten in de koelkast als hij instabiel lijkt.
Klop de slagroom stijf en schep of spuit deze op de taart.
Schenk de overige ganache over de taart en decoreer met geraspte chocolade en desgewenst frambozen.

 


Reacties

  1. Als deze taart zelfs maar half zo lekker is als ze eruit ziet, dan nog zal ze hemels zijn! Ik zit alvast bij het lezen van dit recept en het zien van de foto te watertanden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten