Aperitiefhapjes toast literair!

Ondertussen is onze activiteit 'Toast Literair' achter de rug. Wij boden de aanwezige leden een 6 tal hapjes aan. En aangezien er een lezing was over het Gentse dialect, kozen we voor 2 van onze hapjes typische Gentse producten: hoofdvlees (of boerenkop) en kletskoppen!
Hieronder kan je nu al genieten van 3 hapjes met foto. De foto's zijn gemaakt door Kathleen Van Hamme, bestuurslid van het Davidsfonds. Prachtige foto's! Mochten jullie nog meer willen zien, dan kunnen jullie voor een foto sliding kijken op de facebookpagina van Davidsfonds Oostakker. Het loont de moeite!
Volgende week woensdag krijgen jullie het 2de deel van de hapjes!

1)Hapje van Vlaamse boerenkop, gelei van mosterd en siroop van mosterdzaad (subliem!)

aperitiefhapjes
Dit hapje is geserveerd op het witte bordje!
Ingrediënten:
Mosterdgelei
- 5 el mosterd (bv Tierenteyn)
- 25 cl water
- 5 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)
Siroop van mosterdzaad
- 1 potje mosterdzaadje
- +/- 25 cl appelsap
- 3 el suiker
- 3 steranijs
Overige ingrediënten
- 1,5 cm dikke snede Vlaamse boerenkop
- een aantal ultra fijne sneetjes zuurdesembrood

Werkwijze :
Meng de mosterd met het water en warm even op. Los de geweekte gelatineblaadjes op in dit mengsel en stort het uit in een laag residu. Laat opstijven in de koelkast.

Kook de mosterdzaadjes samen met het appelsap, de suiker en het steranijs tot ze gaar zijn. Laat nog even indikken tot je een lekker zoete siroop hebt.

Rooster de dunne sneetjes brood in de oven en breek ze in grove stukken.
(Wij rolden eerst even met een deegrol over het brood alvorens het te bakken in de oven).

Steek met behulp van een ronde uitsteekvorm cirkeltjes uit de boerenkop en de mosterdgelei. Plaats deze op elkaar. Doe er een beetje van de siroop met mosterdzaadjes op en werk af met het krokantje van brood.

Smakelijk

Bron : www. streekproduct.be

2) Kletskopjes met verse geitenkaas

kletskop_geitenkaas

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 8 kletskoppen
- 50 gr geitenkaas (ik gebruikte Chavroux)
- 1 lente-ui
- olijfolie
- peper en zout

Werkwijze:
Werk de geitenkaas op in een kom met de olijfolie, peper en zout. Voeg er nog wat lente-ui of bieslook aan toe. Meng dit kaasmengsel en maak er bolletjes van. Plaats net voor het serveren een bolletje van geitenkaas tussen twee kletskoppen en je hapje is klaar.
Zoals je op onze foto ziet, gebruikten wij deze keer enkel een kletskop als bodem en legden we er geen bovenop het kaasmengsel.
Een heel geslaagd hapje door de combinatie zoet/pittig.

Smakelijk! 

Bron : Jules Destrooper.

3) Lepeltje met serranoham, vijgen en granaatappel

Serranoham_vijgen
Zoals jullie kunnen zien had ik de granaatappelpitjes vergeten!

Ingrediënten (voor 10 hapjes):
- 200 g ultradunne sneetjes parmaham
- 20 gedroogde vijgen
- 1 granaatappel
- handvol veldsla (facultatief)
- 10 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels sinaasappelsap
- 4 eetlepels ciderazijn
- 1 koffielepel zaadjesmosterd
- vloeibare honing
- versgemalen zwarte peper


Werkwijze:
Meng de olijfolie met het sinaasappelsap, de ciderazijn en de mosterd. Proef en breng op smaak met peper. Voeg eventueel wat honing toe voor een zoeter acent.
Knip de serrano ham fijn met de schaar. Snijd de vijgen in kleine stukjes. Snijd de granaatappel in tweeën. Klop met een houten lepel op de achterkant zodat de zaadjes eruit vallen. (Als dit teveel werk lijkt, dan kan je ook gewoon granaatappelpitjes vers kopen in de fruitafdeling van het warenhuis).
Verdeel dit alles over de lepeltjes. Werk af met eventueel nog een blaadje veldsla. Serveer de dressing bij de carpaccio.

Extra tip: laat de heel kleine stukjes vijg wat marineren in de dressing. Dit geeft heel wat smaak, maakt de vijg iets malser, en je hebt geen gedoe met dressing op het lepeltje.

Zoals jullie op de foto kunnen zien, had ik de granaatappelpitjes vergeten. Toch kon dit hapje op heel wat bijval rekenen, daar het een heel geslaagde en eenvoudige combinatie is!

P.S.: Misschien merken jullie ook de plantjes nog op. Deze maakte ik nog voor op de tafels. Ik zocht iets dat te combineren was met de beschilderde cavaflessen.

Reacties