Carpaccio van ananas

Ons eerste gerechtje van het nieuwe jaar wordt een carpaccio van ananas. Dit is een licht nagerechtje dat we al vaak voor feestelijke gelegenheden hebben klaargemaakt. Telkens weer is het een succes. Iedereen is het er over eens dat dit verreweg de beste ananascarpaccio is die er bestaat! Het is een ideaal dessertje voor wanneer je gasten ontvangt omdat het vrij eenvoudig te maken is en je met 1 ananas al een hoop gasten kunt bedienen. 
Ook voor de doctoraatsverdediging van mijn dochter heb ik dit dessertje gemaakt, maar in plaats van de ananas in fijne schijfjes te snijden, had ik er gewoon minuscule blokjes van gemaakt. Op die manier kon ik de ananas gemakkelijk over kleine glaasjes verdelen. Het maakt dus eigenlijk niet veel uit hoe je de ananas versnijdt, want dat zal niets afdoen aan de smaak. Het receptje blijft gewoon hemels door de heerlijke marinade!Ingrediënten (voor 8 personen):
- 1/2 ananas
- 30 cl suikerstroop
- 25 cl zoete witte wijn
- 5 g steranijs
- 1 vanillestok
- 1 kaneelstok
- sap van 1 sinaasappel
- sap van 1 limoen

Voor de afwerking:
- rode bessen
- 2 g roze peperkorrels
- citroengras
- munt
- 8 bolletjes ijs of sorbet

Werkwijze:
Schil de ananas en snijd hem in zeer fijne schijven met de mandoline. Leg de ananasschijven in een schotel. Breng de suikerstroop, de witte wijn, de kruiden en de aromaten aan de kook. Giet de kokende vloeistof  over de ananas en dek af met plastic folie. Laat 24u marineren in de koelkast.

Leg de ananas op het bord en napeer met enkele lepels marinade. Werk af met rode bessen, roze peper, citroengras, wat munt en een bolletje ijs. Wij hebben deze keer enkel rode bessen, roze peper en een bolletje vanille ijs toegevoegd. In het originele recept wordt er kokossorbet gebruikt.

Bron: Gasten ontvangen. Aan tafel bij Spermalie. 

Reacties

  1. Dit is niet alleen de beste ananascarpaccio die er bestaat, dit is gewoonweg het allerlekkerste dessertje dat er bestaat! Ik kreeg het ooit van Jacqueline en sindsdien is dit mijn vaste dessert, iedereen is er wild van. Ondertussen in onze familie ook de traditionele afsluiter op oudejaar. Niet twijfelen, klaarmaken dit gerecht! Supergemakkelijk en hemels! Men vertelle het voort ...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten