zondag 19 januari 2020

Appeltaart met speculooskruiden

Er zijn reeds enkele appeltaarten de revue gepasseerd op onze blog. Denk maar aan onze upside down appelcake, winterse appeltaart en appel-amandeltaart met calvadosroom, maar deze moeten jullie beslist ook eens maken.  Dit is een eenvoudige cake, maar oh zo lekker. Ik maakte deze voor de brunch op Nieuwjaarsdag voor mijn gezin, dit was de zoete afsluiter.



woensdag 15 januari 2020

Crackers met geitenkaas, rucola en bosbes

Dit hapje stond al geruime tijd in concept, namelijk sedert de startvergadering van het Davidsfonds. Het was er evenwel nog niet van gekomen om dit met jullie te delen. Dit is een super eenvoudig hapje. Goede kwaliteitsingrediënten bepalen hier voor een stuk het welslagen van dit hapje. Een lekkere cracker, goede geitenkaas etc...
Hier gebruikte ik rogge met sesamcrackers en deze waren super lekker. Ik moest deze zelf in stukken breken wat het geheel ook mooier maakt voor het zicht en de foto. Althans zo denk ik erover.
Zondag is er in heel Vlaanderen, toast literair, een nieuwe activiteit van het Davidsfond. Momenteel ben ik dus aan het nadenken welke hapjes ik nu zal maken. Ik hou jullie op de hoogte, das beloofd.

zondag 12 januari 2020

Irish coffee cupcakes

Bestaat bij jullie de gewoonte om een traktatie te doen ter gelegenheid van je verjaardag op het werk?  Bij mij op het werk wel, en ook bij mijn echtgenoot brengen de meesten iets mee als versnapering bij de koffie.  Gezien mijn man graag iets meeneemt dat ik zelf heb gebakken, -deze zomer vroeg een collega van mijn man mij op de vrouw af of ik nog eens iets wou bakken- moet hij soms wel wat geduld hebben. Eind oktober,  begin november is het hier altijd nogal druk. Er zijn in onze familie namelijk drie jarigen en wel drie dagen na elkaar. Mijn dochter Sofie op 30 oktober, mijn echtgenoot op 31 oktober en kleinzoon Woutje op 1 november. Vorig jaar zaten de weekends in oktober en november propvol. Maar ik vond toch een gaatje om deze heerlijke mini Irish coffee cupcakes te maken als traktatie. Man, man, wat waren deze lekker !

 

woensdag 8 januari 2020

Nieuwjaarstafel 2020

Jullie hadden al tussen de regels door kunnen lezen dat op Nieuwjaarsdag mijn kinderen kwamen brunchen. Zelf vind ik dit wel een aangename en relaxe formule. Alles wordt uitgestald op één tafel, iedereen neemt wat hij liefst eet. Ik voorzie altijd iets zoet en ook iets hartig. Voor de eerste dag van het jaar had ik al onmiddellijk mijn goede voornemens getoond. Een drietal nieuwe gerechten kregen een plaatsje tussen de klassiekers. Twee hiervan zullen hun weg naar onze blog vinden. Een super lekkere appelcake en een hartig gerechtje met broccoli. De tafeldecoratie hield ik vrij strak en sober deze keer, ik kocht wat witte cyclamen, werkte af met wat houtschilfers en besneeuwde bessen van mijn klimop. Een iets drukker tafelkleed vraagt om een eenvoudige decoratie.


zondag 5 januari 2020

Driekoningentaart

Vooreerst wensen wij jullie allen een gezond, voorspoedig en gelukkig 2020. Wij hopen jullie nog lang te mogen inspireren met onze receptjes en zelfmaak ideetjes. Zoals jullie gewoon zijn zullen wij toch proberen om twee postjes per week in te vullen. Mocht dit eens niet lukken dan hoop ik dat jullie ons dit niet kwalijk nemen, maar het is hier soms zo druk. Soms kan ik iets plannen, maar moet dit dan volledig herzien door onvoorziene omstandigheden. Waarschijnlijk herkennen jullie misschien jezelf hierin. Een job, kinderen en niet te vergeten de kleinkinderen. Schatjes zijn het, en ja ze gaan wel naar de crèche, maar toch zijn ze wekelijks bij oma.
Morgen is het 6 januari, feest van Driekoningen. Voor de eerste keer sinds we met het bloggen zijn gestart krijgen jullie een Driekoningentaart voorgeschoteld. Bladerdeeg en amandelpoeder horen er steeds bij, en dan kan je variëren. Ik koos voor wat extra peer en chocoladeparels. Ook een boon hoort erin te zitten. Ik zag dat ze in Nederland er soms zelfs een figuurtje in stoppen.



zondag 29 december 2019

Tafeldecoratie eindejaar

Deze avond zijn wij pas terug thuisgekomen van een tweedaagse naar de Veluwe. Reeds voor het zesde jaar op rij vertrekken wij altijd op 28 december met een bevriend koppel voor een lekker uitje. Meestal weet ik zelfs niet waar we heen gaan, het bevriend koppel regelt het verblijf en mijn man is chauffeur van dienst. Het is een culinaire trip waar we eerst wel een bezoekje of een wandeling aanrijgen. Lekker eten en slapen deden we in de Echoput, en vandaag bezochten we het museum Kröller-Müller. Een aanrader. 
Wij hopen dat jullie ook hebben genoten van de kerstdagen. Vandaag geen recept maar een sfeerbeeld van hoe wij de  kerst hebben doorgebracht. Dit jaar wou ik  graag een tafel met petrol en blauwtinten, en ja  ik gebruikte  toch mijn  stammetjes om de tafel te decoreren. Verder deel ik ook nog graag mijn menu met jullie.

- enkele koude en warme hapjes
- zalm bonbon
- kalkoenfilet met diverse groenten,
   rode kool à la Nigella
   spruitjes in de oven met balsamico en pecorini
   witloof
    aardappelpuree met knoflook en parmezaan à la Nigella
- yoghurt ijs met granaatappel
- witte chocolade en pistache bavarois

Oudejaarsavond zijn wij maar met ons tweetjes en op Nieuwjaarsdag willen de kinderen graag een verzorgde brunch. Morgen weet ik dus wat mij te doen staat, snuisteren in kookboeken.


zondag 22 december 2019

Christmas gingerbread house

Knibbel knabbel knuisje, wie snoept er van mijn huisje? Deze tekst uit Hansje en Grietje kan van toepassing zijn voor deze blogpost.
Vorige zondag sprak ik al over peperkoekenhuisjes die gemaakt worden tegen Kerstdag. Dit stond al héél lang op mijn to do lijstje. Mijn vriendin Lieve kreeg vorig jaar een foto doorgestuurd van een kennis uit Sicilië van, ja je raadt het al, een peperkoekenhuisje, en ze wilde dit ook eens proberen. Blijkbaar is het ginds een traditie om tegen kerst een huisje te bakken. Lieve stuurde een mailtje en kreeg de ingrediëntenlijst toegestuurd, maar dat was dan ook alles. We legden onze agenda's eens bijeen om een gepaste datum te vinden. De ingrediëntenlijst hadden we dus, maar een model nog niet. Nu konden we zelf op karton een model uittekenen, maar je gelooft het misschien niet, het geluk was mij gunstig gezind en ik vond een mal voor dit huisje.
Op de kerstmarkt vond ik ook nog een uitsteekvormpje voor een lief hertje en ook een sneeuwman. Alles was voorhanden. Wij werkten dit huisje in drie keer af. De eerste namiddag bakten wij het deeg. Dit moet een nacht uitharden. Het moet immers stevig genoeg zijn om mee te werken. De tweede namiddag bouwden wij ons huisje op. Wij verstevigden alles goed om het wederom een nacht te laten uitdrogen. De derde namiddag zaten we opnieuw samen om alles af te werken. We lieten onze fantasie de vrije loop. Het is gewoon zalig om te doen. Haast is hier niet gepermitteerd. We dronken tussendoor een gember theetje en genoten, het was zoals in de filmpjes. Ons huisje kan je dus volledig opeten, elk ingrediënt, zelfs de afwerking.

Vooraanzicht van ons huisje met hertje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...