Appeltaart met speculooskruiden

Er zijn reeds enkele appeltaarten de revue gepasseerd op onze blog. Denk maar aan onze upside down appelcake, winterse appeltaart en appel-amandeltaart met calvadosroom, maar deze moeten jullie beslist ook eens maken.  Dit is een eenvoudige cake, maar oh zo lekker. Ik maakte deze voor de brunch op Nieuwjaarsdag voor mijn gezin, dit was de zoete afsluiter.



Ingrediënten:
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 1/2 citroen, rasp
- 1/4 tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 60 ml zure room
- 200 g bloem
- 1 1/2 l speculaaskruiden
- 1 1/2 tl bakpoeder

- 2-3 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
- 1/4 citroen, sap
- suiker, naar smaak

- boter om in te vetten
- 20 g amandelschaafsel
- 60 g abrikozenjam, om te bestrijken

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 24 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Roer de zure room door het beslag en spatel er tot slot de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder doorheen. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Meng de appelblokjes met het citroensap en eventueel de suiker. Verdeel de appelblokjes over het cakebeslag en bak de appelcake in 55-65 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake kort afkoelen, verwijder de springvorm en laat de cake zo verder afkoelen. Laat de oven aanstaan op 170°C.
Spreid het amandelschaafsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het in 5-10 minuten goudbruin.
Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de appelcake daarmee voor een mooie glans. Bestrooi de cake voor het serveren met het geroosterde amandelschaafsel.  

Bron: Masterclass 'Cakes' door Rutger Van Den Broek

Reacties