Christmas gingerbread house

Knibbel knabbel knuisje, wie snoept er van mijn huisje? Deze tekst uit Hansje en Grietje kan van toepassing zijn voor deze blogpost.
Vorige zondag sprak ik al over peperkoekenhuisjes die gemaakt worden tegen Kerstdag. Dit stond al héél lang op mijn to do lijstje. Mijn vriendin Lieve kreeg vorig jaar een foto doorgestuurd van een kennis uit Sicilië van, ja je raadt het al, een peperkoekenhuisje, en ze wilde dit ook eens proberen. Blijkbaar is het ginds een traditie om tegen kerst een huisje te bakken. Lieve stuurde een mailtje en kreeg de ingrediëntenlijst toegestuurd, maar dat was dan ook alles. We legden onze agenda's eens bijeen om een gepaste datum te vinden. De ingrediëntenlijst hadden we dus, maar een model nog niet. Nu konden we zelf op karton een model uittekenen, maar je gelooft het misschien niet, het geluk was mij gunstig gezind en ik vond een mal voor dit huisje.
Op de kerstmarkt vond ik ook nog een uitsteekvormpje voor een lief hertje en ook een sneeuwman. Alles was voorhanden. Wij werkten dit huisje in drie keer af. De eerste namiddag bakten wij het deeg. Dit moet een nacht uitharden. Het moet immers stevig genoeg zijn om mee te werken. De tweede namiddag bouwden wij ons huisje op. Wij verstevigden alles goed om het wederom een nacht te laten uitdrogen. De derde namiddag zaten we opnieuw samen om alles af te werken. We lieten onze fantasie de vrije loop. Het is gewoon zalig om te doen. Haast is hier niet gepermitteerd. We dronken tussendoor een gember theetje en genoten, het was zoals in de filmpjes. Ons huisje kan je dus volledig opeten, elk ingrediënt, zelfs de afwerking.

Vooraanzicht van ons huisje met hertje.Achterzijde van ons huisje met sneeuwmannetjes en hertjes.

Zicht op ons dakje.
Ingrediënten:
- 800 g bloem
- 1 kl bicarbonaat
- 180 g rietsuiker
- 225 g boter ( zij gebruikten 100 g boter en 80 g olijfolie extra viergine)
ik zou opteren om beter alles boter te nemen, en mogelijks heb je zelfs nog wat meer nodig, afhankelijk van je deegconsistentie
- enkele el melk
- 2 eieren
- 170 g honing
- 2 kl gemberpoeder
- 2 kl kaneel
- 1 kl gemalen kruidnagel
- 1 kl fijn keukenzout
- 1 kl witte peper
- 1 kl nootmuskaat
je kan het gember/kaneel/kruidnagel/nootmuskaat vervangen door 6 kl 4 kruiden mengeling, zijn dezelfde ingrediënten maar al samen gemengd

Werkwijze:
Meng alle droge ingrediënten, meng alle natte ingrediënten. Voeg beiden tenslotte samen tot een homogeen deeg Laat het een half uur rusten in de ijskast gewikkeld in plastiekfolie. Neem het deeg uit de koelkast en rol uit tot ongeveer 3 mm dikte. Hier hadden wij dus ernstige problemen. Wij kregen geen beweging in ons deeg? Wat extra boter en enkele el melk zorgden voor een héél wat beter deeg, ( zoals hierboven reeds aangepast bij de ingrediënten).
Snij met een mes de muren en het dak uit het deeg met behulp van een vorm. ( Zelf gemaakt of een gekochte vorm).  Bak de verschillende onderdelen af in een warmeluchtoven op 160°C. voor ongeveer een 20 minuten. Het deeg voelt bovenaan nog wat mals wanneer je het uit de oven haalt, maar stijft dan verder op. Dit is ideaal. Zo is het krokant buiten en van binnen nog wat mals.
Om het vervolgens op te bouwen maak je icing. Dit doe je door poedersuiker te mengen met citroensap. Hoeveel is héél moeilijk te zeggen. Voor het ene heb je een veel steviger mengsel nodig dan voor het andere.
Het glaseffect op de ramen bekwamen wij door enkele karamelbonbons te pletten en vervolgens dit mengsel in de uitgesneden ramen opnieuw te strooien alvorens te bakken. Bij het bakken wordt dit opnieuw karamel. Voor de ronding bovenaan gebruikten wij hetzelfde systeem, maar staken er ook een steranijs in.
De afmetingen van het dak : 11 x 23 cm
Zijkant is een vierkant van 10 x 10 met een driehoek van 8 cm hoogte ( wel in 1 stuk te maken)
Achterzijde : 18 x 10

Wanneer je deze hoeveelheid deeg neemt dan kan je hier 2 huisjes uit maken of 1 huisje en een volledige bodemplaat. Of je halveert het deeg. Aan jullie de keuze. Wij aten de bodemplaat op en laten het huisje nog eventjes staan om van te genieten.

Héél veel succes!


Reacties