Irish coffee cupcakes

Bestaat bij jullie de gewoonte om een traktatie te doen ter gelegenheid van je verjaardag op het werk?  Bij mij op het werk wel, en ook bij mijn echtgenoot brengen de meesten iets mee als versnapering bij de koffie.  Gezien mijn man graag iets meeneemt dat ik zelf heb gebakken, -deze zomer vroeg een collega van mijn man mij op de vrouw af of ik nog eens iets wou bakken- moet hij soms wel wat geduld hebben. Eind oktober,  begin november is het hier altijd nogal druk. Er zijn in onze familie namelijk drie jarigen en wel drie dagen na elkaar. Mijn dochter Sofie op 30 oktober, mijn echtgenoot op 31 oktober en kleinzoon Woutje op 1 november. Vorig jaar zaten de weekends in oktober en november propvol. Maar ik vond toch een gaatje om deze heerlijke mini Irish coffee cupcakes te maken als traktatie. Man, man, wat waren deze lekker !

 


Ingrediënten:
Cupcake
- 150 g zeer fijne witte kristalsuiker
- 140 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 25 g cacaopoeder
- 100 g zonnebloemolie
- 2 eieren
- 60 g sterke koffie
- 60 g Baileys

 Topping
- 100 g zachte boter
- 100 g roomkaas
- 200 g poedersuiker
- 4 el Baileys (of naar smaak)

Afwerking
- cacaopoeder
- chocoladekoffieboontjes

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht) en bekleed een muffintray van 12 stuks met papieren vormpjes naar keuze.
Neem een grote mengkom en doe er kristalsuiker, bakmeel, bakpoeder, zout en cacaopoeder in.
Neem een andere kom voor de natte ingrediënten. Klop de eieren samen met de zonnebloemolie, koffie en Baileys.
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng tot je een glad beslag krijgt. 
Gebruik een ijsschep en verdeel je beslag over de vormpjes.
Bak de cupcakes gedurende 20-25 minuten in de oven.

Klop de zachte boter met de roomkaas luchtig en voeg de poedersuiker toe. Als laatste voeg je 4 eetlepels Baileys toe (of meer). Doe de inhoud in een spuitzak en spuit flinke toefen op de cupcake, of een fijn toefje voor een mini cupcake. Werk tenslotte af met een chocoladekoffieboontje.

Bron: 'Dubbel zo lekker' door Denise Kuppens en Julie Van Den Driesschen.






Reacties