Scandinavische haverbroodjes met honing

Deze haverbroodjes staan in no-time op tafel en u heeft er geen keukenmachine voor nodig. Het deeg wordt met een houten lepel doorgeroerd en vervolgens in dikke 'klodders' op de bakplaat aangebracht. U kunt het deeg 's nachts in de koelkast laten rusten en 's ochtends afbakken, voor heerlijke knapperige ovenverse broodjes als ontbijt. De hoeveelheid is volgens het recept voor 12 broodjes, maar ik haalde er met gemak 16 stuks uit. Hier vielen ze alvast héél erg in de smaak.


Ingrediënten:

- 5 g gedroogde gist
- 1 el honing
- 1 tl zout
- 180g fijne havervlokken
- 670 g bloem
- sesamzaad om te bestrooien

Werkwijze:
Schenk 7,2 dl lauwwarm water in een ruime kom. Neem hiervan een kopje af in een klein kopje. Roer de gist en honing erdoor en laat beide in het water oplossen. Schenk dit mengsel weer terug in de kom met water en roer alles goed door. Voeg dan het zout, 160 g havervlokken en de bloem toe en roer alles met een houten lepel goed door tot u een glad deeg heeft. Dek de kom met een bord of folie af en laat het deeg een nacht in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Schep met twee eetlepels deeghoopjes op de bakplaten, zorg dat er voldoende ruimte tussen zit. Doop de twee lepels steeds even in koud water, zodat het deeg minder plakt. Strooi dan de rest van de havervlokken en eventueel wat sesamzaadjes erover en bak de broodjes ongeveer een 20 minuten goudbruin en gaar. Voor een mooie knapperige korst kan je de broodjes eventjes met water besprenkelen. Ik gebruik hiervoor een plantenspuit (enkel voor het bakken gebruiken en apart bewaren) en vul deze met wat water. Zo krijg je een goede nevel over je broodjes. 

Bron: 'De Scandinavische keuken' Veltman uitgeverij

Reacties