Ricottacake met amandelen en citroen

Dit is een heerlijke ricottacake gemaakt met amandelmeel. Ze doet een beetje denken aan de torta della nonna, een Italiaanse gekende cake.

 

Ingrediënten:
- 4 eieren
- 120 g boter
- 175 g suiker
- 1 tl vanille-extract 
- 1 biocitroen
- 50 ml citroensap
- 250 g amandelpoeder
- 1 snuifje zout
- 300 g ricotta
- 30 g amandelschilfers
- bloemsuiker

Werkwijze:
Splits de eieren. Haal de boter tijdig uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven op 160° C. Klop de eiwitten tot stevige sneeuw.
Klop in een keukenrobot de boter en de suiker tot een bleke massa. Rasp de zeste van de citroen en meng door het deeg, samen met het vanille-extract en het citroensap. Voeg vervolgens één na één de eierdooiers toe, daarna het amandelpoeder, het zout en de ricotta. Spatel er voorzichtig het eiwit door met een houten lepel.
Bekleed een springvorm met 20 cm diameter met bakpapier. Schep er het deeg in en bestrooi de bovenkant met amandelschilfers. Bak +/- 45 à 50 minuten in de oven. Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestrooi met de bloemsuiker en serveer.

Bron: Carrefour food magazine maand maart 2021

Reacties